Město oživuje plány na přestavbu Černé louky v Ostravě

28. květen 2015

Ostrava se chce pustit do proměny Černé louky v sousedství historického centra. Architektonickou studii už sice město představilo před pěti lety, na její realizaci ale zatím nenašlo peníze.

Návrhem na probuzení ospalého výstaviště se teď znovu zabývali ostravští radní. Rozhodli, že uvolní finance na první část proměny území. Tam, kde jsou dnes jen chátrající výstavní pavilony a rozpraskané cestičky, má být znovu živé centrum Ostravy s desítkou nových budov.

„Kdysi, ještě jako děcka, tak to bylo – kam jedem? Na Černou louku! Ale dnes už nás nijak netáhne. Není tady žádné zábavy, všechno je to mrtvé,“ říkají důchodci paní Marie a pan Jaroslav.

Oba ještě pamatují, jak Černá louka v Ostravě kdysi žila. Většina původních výstavních pavilonů je v horším technickém stavu a pak už je tady jen jedno malé dětské hřiště, pár laviček a zaparkovaná auta.

„Kdysi tady bylo fakt vyžití, ale teď je všechno zničené,“ mávne smutně rukou pan Jaroslav.

Právě teď se vedení Ostravy probírá projekty, které chce v následujících letech uskutečnit. A proměna Černé louky se prodrala do popředí.

„Revitalizace oblasti Černé louky patří k těm projektům, které dostaly od vedení města zelenou. Minimálně v rámci té první etapy, která zahrnuje řešení Pivovarské ulice a zasíťování celého území Černé louky,“ potvrdil primátor Ostravy Tomáš Macura (hnutí ANO).

Návrh nizozemských architektů, kteří před pěti lety soutěž vyhráli, počítá také s černě vydlážděným náměstím s ostrůvky zeleně, které lemují nové budovy.

Čtěte také

Vítězný návrh nové podoby Černé louky

„Myslíme si, že je to skutečně velmi lukrativní území pro případnou budoucí výstavbu. A ta představa, že by tam v budoucnu vznikl nějaký kulturní klastr kombinovaný s rezidenčním bydlením a přibližující řeku do života toho města, je velmi dobrá,“ míní Macura.

Do poloviny června radní ze zásobníků projektů vyberou i další stavby, na které v příštích letech uvolní peníze. Rozhodovat budou mimo jiné o výstavbě aquacentra v Ostravě-Jihu nebo rozšíření Vědecko-technologického parku.

autor: iha
Spustit audio