Městské zásahy. Lidé z Ostravy mají možnost změnit své město k lepšímu

15. září 2016
Zprávy , Zprávy

Ukázat na slabinu ve městě a navrhnout její řešení - takovou možnost teď mají obyvatelé Ostravy. V moravskoslezské metropoli se totiž rozbíhá další ročník Městských zásahů, do kterých můžou zájemci až do října posílat své vize a zlepšováky. Před třemi lety měla akce velký ohlas a některé návrhy už dokonce posloužily jako inspirace pro další rozvoj města.

„Přijel jsem sem v momentě, kdy začalo centrum upadat. Musím říct, že víkendy jsou naprosto mrtvé, to je jak v městě duchů,“ popisuje jeden z největších problémů ostravského centra pan Ondřej, který tady bydlí posledních pět let. „Co se mi ale naopak líbí, že se to tady lidé snaží dát dokupy třeba tím, že tady mohou hrát ten beach volejbal,“ dodává.

A právě sportoviště na náměstí bylo jedním z častých návrhů i v rámci prvních ostravských Městských zásahů, říká jeden z pořadatelů, architekt Jiří Stejskalík. Na stůl mu tehdy přišlo celkem 65 projektů od kolegů architektů, studentů i laiků.

„Největší počet zásahů byl logicky umístěn na Masarykovo náměstí právě na ten chybějící blok. Většinou to byla sportoviště a potom vedla městská tržnice,“ vzpomíná na loňský rok Jiří Stejskalík.

Některé zásahy zůstaly jen na papíře, třeba sídlo vlády místo nákupního centra. Ty nejlepší ale dostal do rukou městský architekt Cyril Vltavský. „My je máme v podvědomí a všude tam, kde se plánují nějaké úpravy, se snažíme do těch nápadů nějakým způsobem sáhnout. Jsou mnohdy inspirativní a pokračuje se v nich,“ ujišťuje architekt.

Jeden z návrhů třeba podpořil snahu proměnit parkoviště před ostravskou katedrálou v důstojnou piazzettu. Na toto místo se už připravuje architektonická soutěž.

Městské zásahy původně vznikly v Bratislavě, kde je vymysleli dva architekti pro své kolegy. Ostravské pokračování ale cílí na mnohem širší veřejnost.

Ostrava

„Byli bychom rádi, kdyby se zapojili všichni, kdo mají nějaký návrh na zlepšení města Ostravy. To znamená, že ten návrh nemusí být stavební, může být klidně nestavebního charakteru. Když někoho napadne, jak zkrotit dopravu v centru nebo přivést volavky na Ostravici, tak ať se klidně přihlásí. Jediná podmínka je, že musí odevzdat formát A1 pdf tiskový,“ dodává Jiří Stejskalík.

Uzávěrka je 7. října. Na konci měsíce pak organizátoři všechny návrhy vystaví.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio