Mezi Opavou a Svobodnými Heřmanicemi opět jezdí vlaky. Začala třetí sezóna Hvozdnického expresu

4. červen 2016

Příběhy s dobrým koncem v našem vysílání rádi připomínáme a rádi se k nim vracíme. Už tři roky sledujeme osud lokální železniční trati mezi Opavou a Jakartovicemi. Na jaře v roce 2014 tam provoz skončil kvůli tomu, že vlaky značně prodělávaly. Tehdy nikdo netušil, že v červnu roku 2016 budeme mluvit už o třetí obnovené sezóně.

Byl začátek dubna 2014 a cestující v malém motoráku na opavském nádraží vůbec nebyli rádi, že patří mezi poslední. „Já jezdím jednou týdně. Pro lidi, co tam jezdí pravidelně, je to špatné. Myslím, že by se ta trať rušit neměla,“ znělo tehdy z úst cestujících.

Velký happening pak ukončil veškeré jízdní řády. Přišla spousta lidí. „Je to oblast, kam vždycky jezdívali vandráci a trampové. Mají tam svá místečka, památníčky. Kolik lidí se vejde do autobusu?“ ptala se jedna z účastnic akce.

Jenže stalo se něco, co čekal jen málokdo. Starostové Otic, Slavkova, Jakartovic a dalších obcí podél trati začali vyjednávat a doslova za pár týdnů se vlaky rozjely znova. V režii soukromého dopravce, s příspěvkem obcí i Moravskoslezského kraje.

Zástupce dopravní firmy Jan Šatava po čase dokonce potvrdil čísla, která znamenala definitivní záchranu. „Průměrná obsazenost byla přibližně 60 osob. Celkový výkon, celkový počet přepravených platících cestujících je asi pět a půl tisíce za tu sezónu. Růst jsme očekávali. Ovšem takový ani ve snách,“ poznamenal Šatava.

Hlavní postavou boje za lokálku byl a je Vladimír Chovanec, starosta Slavkova u Opavy (nezávislý). Od včerejška vlaky zase jezdí a jízdní řád je zase o něco pestřejší.

„Začínáme provoz o měsíc dříve. Jezdit budeme jedním párem spojů v pátek a třemi páry spojů o víkendech až do 28. září. Pojedeme až do Svobodných Heřmanic. Objevují se tam také cyklisté, kteří se vyvezou vlakem nahoru, a pak projíždějí krásnou přírodou,“ dodává starosta.

Takzvaný Hvozdnický expres skutečně patří mezi nejodlehlejší a svým významem pro dopravu nejméně výrazné spoje. Jenže právě o víkendech a o prázdninách dokazuje, kolika lidem dělá radost. Nejen trampům, obyvatelům vesnic, ale i školám v přírodě.

V tomto případě můžeme mluvit o jasném příkladu toho, že když se něco chce a má to smysl, výsledky stojí za to. Rádi se k malému hvozdnickému zázraku vrátíme zase příští rok.

autor: mrk
Spustit audio