MHD zdarma z Frýdku-Místku se opět rozšíří, nově do Dobré a Nošovic

Na Frýdeckomístecku se rozšiřuje možnost cestovat veřejnou dopravou bezplatně. Nově bude MHD zdarma zajíždět i do Dobré a Nošovic. Služba začala před necelými pěti lety právě ve Frýdku-Místku, kde tak chtěli omezit provoz aut ve městě. O náklady se dělí obce spolu s frýdeckomísteckou radnicí. Pro lidi je to jednoduché. Stačí, aby si vyřídili čipovou kartu za necelých 300 korun, a pak už nic neplatí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobusové nádraží ve Frýdku-Místku

Autobusové nádraží ve Frýdku-Místku | Foto: Michal Schoffer | Zdroj: Český rozhlas

„Dojíždět do práce zadarmo, to bude super,“ říká na zastávce v obci Dobrá Anna Pastorová, která dojíždí do Frýdku-Místku. Spočítala si, že měsíčně za dopravu ušetří tisíc korun.

Ve Frýdku-Místku funguje MHD zdarma pátým rokem, počet cestujících se za tu dobu zdvojnásobil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Frýdku-Místku funguje MHD zdarma pátým rokem, k městu se přidávají postupně blízké obce. Více od Ivy Havlíčkové

„Na zastávce je téměř plno. Zadarmo je zadarmo,“ konstatuje jeden z cestujících. „Čipovou kartu využívám. Myslím, že je to dobrý projekt. Lidi jsou ale pohodlní a auty budou jezdit pořád. Vidíte sama, když jste tu chtěla přejít přes cestu,“ domnívá se další.

Jenže podle náměstka frýdeckomísteckého primátora Karla Deutschera z ČSSD by bez MHD zdarma bylo aut ve městě daleko více:

„Automobilová doprava se nám neustále rozvíjí, dnes by tu byla doprava daleko hustější. Díky MHD není tak velký tlak.“

MHD zdarma nejprve zahrnovala Frýdek-Místek a nejbližší sousední obce - Staré Město, Sviadnov a Řepiště. V roce 2012 se připojily Hukvaldy a Krásná (Visalaje). V roce 2013 následoval Staříč, Paskov, Žabeň, Baška a Janovice. Od roku 2014 pak zajíždí do Palkovic, Kozlovic, Metylovic, Fryčovic, Pržna, Brušperku a na točnu autobusů v Nové Bělé.

Služba ročně spolkne z rozpočtu Frýdku-Místku asi 10 milionů korun, které by jinak zaplatili cestující, připomínají kritici. Podle vedení města se ale opatření bezesporu vyplatilo.

„Nebojíme se to doporučit i ostatním městům právě proto, že u některých skupin dochází k nahrazování nejstarších vozidel, které nejvíc škodí životnímu prostředí a jsou nejvíc cítit,“ dodává Deutcher.

MHD zdarma chce město udržet nejméně do doby, než bude vybudován obchvat.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme