Miniarboretum manželů Holubových je plné unikátních rostlin

14. květen 2012

Thuji occidentalis malonyanu Holub znají pěstitelé okrasných rostlin na celém světě. Je velmi houževnatá a roste i v extrémních klimatických podmínkách. Název dostala podle svého objevitele, Radka Holuba ze Staříče na Frýdecko-Místecku. A to není jediná rarita jejich okrasné zahrady. Roste tam například nejmenší plazivý jalovec na světě.

Nenápadná odbočka k miniarboretu v centru Staříče vás zavede do jiného světa. Na ploše zhruba jednoho hektaru vybudovali manželé Holubovi pozoruhodnou okrasnou zahradu.

„To byl takový přerostlý koníček. Jak někdo sbírá známky, tak my jsme začali sbírat rostliny. A tím, že ty rostliny přibývaly a přibývaly, muselo se najít místo – začala se vysazovat první zahrada. Ta už má přes dvacet let,“ říká Ivana Holubová, vyučená zahradnice.

K okrasným rostlinám prý tíhla odmala, a tak se společně s manželem, který už také jako školák rád sázel stromy, s chutí vrhla na budování miniarboreta. Na svou sbírku stromů ji ale prý její nastávající kdysi nelákal.

„Ne, jsme se na nic nelákali. Jsme se potkali a už některé stromy, když manžel chodil za mnou na rande, tak vznikly z toho, jak šel na rande, uštípnul větvičku. Některé exempláře jsou s námi dodnes. Tak vždycky říkám, že to jsou naše první společné stromy,“ dodává paní Holubová.

Největší chloubou jejich zahrady jsou ovšem čarověníky. „Je to zakrslý stromek, je to česká specialita. Češi jsou velmoc na pěstování čarověníků a mají nejvíce nálezů. Byli tady třeba z Ruska, kde jsou jen asi čtyři sběratelé. V Čechách jsou jich stovky,“ říká Radek Holub, který sám propadl vášni pěstování těchto zvláštních rostlin.

Co to však čarověník je a jak jej můžete v přírodě získat, to se dozvíte při poslechu našeho dnešního vydání pořadu Křížem krajem (k poslechu v iRadiu).

Spustit audio