Ministerstvo práce nabídne dřívější odchody do penze dalším horníkům

28. březen 2015
Zprávy , Zprávy

O pět let dříve do důchodu by mohli jít všichni horníci, kteří pracují v hlubinných dolech. Ministerstvo práce chystá novelu zákona o důchodovém pojištění, která rozšíří nedávno schválené vládní nařízení. Znamenalo by to, že nárok na rychlejší penzi by měli i horníci, kteří začali fárat až po roce 1992.

Sami horníci v tom mají většinou jasno - o pět let dříve do důchodu, spravedlivě a pro všechny. Cestou je novela důchodového zákona, říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

„Nás čeká spolu s ministrem průmyslu a obchodu splnit úkol pana premiéra a připravit takový balíček opatření pro Moravskoslezský a Ústecký kraj. Součástí těchto opatření je také novela zákona o důchodovém pojištění, která by měla umožnit vlastně všem horníkům, aby mohli odejít o pět let dříve do důchodu, jak je to běžné v evropských zemích,“ vysvětluje ministryně.

Otázkou ale je, kolik to všechno bude stát. S kolika penězi pro dřívější penzisty na šachtách by musel počítat státní rozpočet. „Příští týden je k tomu jednání u nás na ministerstvu,“ dodává Marksová.

Nejasno v penězích potvrdil i hornický odborový předák v OKD Jaromír Pytlík. „My ty výpočty máme jasné, kolik to bude stát peněz. Ty náklady jsou něco přes čtyři miliardy. Když odečtu, kdyby byli nezaměstnaní, už je to 2,9 miliard. Příští týden 1. dubna si budeme tato čísla na ministerstvu vysvětlovat – kdo z čeho vycházel,“ poznamenal.

Jenže ministerstvo zatím spočítalo mnohokrát více, takže hledání skutečných nákladů jednoduché zřejmě nebude. Do tří týdnů by ale mělo být jasno a co více, na Ostravsko se kvůli sociální pomoci chystá i výjezdní zasedání celé vlády.

autor: mrk
Spustit audio