Ministerstvo školství nařídilo VŠB-TUO nové volby do akademického senátu HGF

29. červen 2017

Hornicko-geologická fakulta (HGF) Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) má neplatný akademický senát. Řeklo to ministerstvo školství, které žádá vyhlášení nových voleb. Úřad také upozornil na podle něj nezákonné zrušení oboru fyzika. Fakulta ho musí obnovit. Hrozila i neplatnost podmínek přijímacího řízení. Nakonec je ministerstvo uznalo.

„Podle zákona může volby vyhlásit jenom děkan. A ty volby vyhlásil rektorem pověřený zástupce děkana, i když byl řádně zvolen kandidát na děkana docent Valíček. Z tohoto pohledu nebyly vyhlášeny správně a musí se zopakovat,“ říká náměstek ministra školství pro řízení vysokých škol Robert Plaga.

S nesprávně zvoleným senátem souvisela i otázka platnosti podmínek letošního přijímacího řízení. Schválil je totiž nesprávně zvolený senát.

„Tam jsme vyzvali VŠB-TUO, aby zajistila dodržování povinností pro tyto případy do budoucna. To znamená, ve věci schvalování podmínek nebylo to úplně stoprocentní, ale nechtěli jsme ohrozit přijímací řízení,“ zdůrazňuje náměstek.

A vysvětluje také, proč musí fakulta obnovit zrušený studijní program Fyzika. „Akademický senát nemá pravomoc rušit studení obory nebo program. To je záležitostí vědecké rady a tady šel senát zcela jasně za svoje kompetence,“ dodává.

Univerzita výtky respektuje

VŠB-TUO výtky ministerstva školství respektuje. „Vedení HGF postupně plní jednotlivé kroky, které ministerstvo uložilo fakultě splnit. Vše probíhá v součinnosti s vedením univerzity,“ potvrzuje její mluvčí univerzity Petra Halíková.

Děkan hornicko-geologické fakultyJan Valíček v pondělí vyhlásil harmonogram pro nové volby, které budou po prázdninách. „Na nápravách pracujeme, splníme, co ministerstvo požaduje,“ ujišťuje děkan.

Jak už jsme dříve informovali, vedení fakulty není jednotné. Část akademiků je od začátku proti Valíčkovi. Podle náměstka Plagy i z toho vyplývají i současné problémy.

„My tu situaci na HGF samozřejmě sledujeme. Mám za to, že je zmítána vnitřními spory, a toto jsou důsledky,“ míní Plaga.

Kromě zvolení nového senátu ministerstvo uložilo hornické fakultě také provést změny v disciplinární komisi a vědecké radě.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio