Místo luxusu trosky, plíseň a nepořádek. Někdejší perla Ostravy chátrá už 14 let

29. listopad 2014
Zprávy , Zprávy

Ostrava otevřela veřejnosti jednu ze svých Pandořiných skříněk. Po letech mohli totiž lidé znovu nahlédnout do interiéru kdysi luxusního módního domu Ostravica-Textilia v centru města, kde se před 14 lety po nepovolených úpravách částečně zřítily stropy. Od té doby je prvorepubliková perla Ostravy zavřená a chátrá.

Nový majitel to chce změnit, vytvořil speciální web a k debatě o budoucnosti památky přizval i veřejnost. Zájem o prohlídky byl obrovský. Interiér kdysi luxusního módního domu totiž z posledních let znají lidé už jen z amatérských fotografií.

„Je to taková hezká historická budova, není to jako dnešní centra, takové ty krabice. Teď čekám, že uvnitř uvidím asi nějakou hrůzu,“ řekla ještě před prohlídkou bývalá prodavačka z Ostravice Renata Janotová.

A není daleko od pravdy, jak se ostatně přesvědčuje hned po vstupu do budovy. U dveří ji spolu s dalšími zájemci přivítal architekt Josef Smutný. „Když jsem to viděl poprvé, taky jsem byl v šoku,“ poznamenal na uvítanou.

Celý dům je extrémně špinavý, na chodbách a schodištích je spousta napadané omítky, prachu. V některých částech budovy se zájemci o prohlídku dokonce brodí nánosy holubího trusu.

„Vlhkost tady je ohromná. Nejsou okna, netopí se. Myslím, že objektu, že ještě nespadl, velmi pomohlo to, že zimy byly mírné,“ přemítal při prohlídce architekt.

V dezolátním stavu je doslova celý komplex tří budov, ale nejvíce je to patrné v nejznámější části Ostravice, na krásném točitém schodišti. Z kdysi výstavní části Textilie zbyla jen ruina. Plesniví a je plná sutin.

Zabedněná okna kdysi slavného obchodního domu

„Jde o to, že se o to nikdo nestaral. Nestaralo se o to ani město a nestaral se ani majitel,“ konstatoval na závěr prohlídky architekt Josef Smutný.

Vlastník teď chce o využití památek jednat s novým vedením města, které už kvůli jejich špatnému stavu podalo trestní oznámení.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio