Mladí lidé lákali své vrstevníky do podniků. Do projektu Game4Industry se zapojilo 500 žáků

29. červen 2016
Zprávy , Zprávy

Velký nedostatek kvalifikovaných odborníků do průmyslu stojí za nápadem zapojit děti v Moravskoslezském kraji do hledání budoucích zaměstnanců. Téměř 80 žáků základních a středních škol vytvořilo několik fiktivních personálních agentur. Ty nabízely práci ve třech firmách spolužákům. Nejlepší z uchazečů už teď dostali předběžné pracovní smlouvy.

Žáci šesti základních a středních škol vytvořili fiktivní personální agentury. Ve třech firmách natočili videa s pracovníky na profesích, o které je teď u zaměstnavatelů největší zájem. Potom zaznamenali pohovory se svými spolužáky, kterým tato místa nabízeli.

„Potom jsme je vlastně učili, jak mají odpovídat na různé otázky při výběrovém řízení, a jak se mají vůbec chovat. A to bylo někdy zábavné, protože než toho člověka, který nic neví, naučit, to někdy dalo hodně práce nám jako studentům taky,“ říká Dalibor Prokop, žák frýdecko-místecké Střední průmyslové školy, který má na tričku napsáno výkonný ředitel personální agentury.

Autorem nápadu je Petr Kazík ze skutečné personální firmy. „Ty děti vlastně s ničím nemají problém. V těch firmách byly skeptičtější, říkaly – to nepůjde, to bude náročné. I učitelé říkali – ježíš, to pro ty děcka bude strašně těžké. Pro děcka to nijak těžké nebylo,“ dodává Kazík.

Z 80 adeptů si nakonec samotné firmy vybraly šestici zřejmě budoucích zaměstnanců. Podpis na předběžnou pracovní dohodu s bohumínskou firmou Bonatrans dal třeba deváťák Lukáš Kubla.

„Měl bych zastávat pozici konstruktér. Pokud budu mít studium, co k tomu potřebuju, tak v této firmě můžu začít pracovat. A asi budu chtít. Bylo by to fajn,“ přemítá školák.

Slavnostní ukončení projektu Game4Industry 2016

„Nejlepší je to, že si děti šáhly na tu konkrétní práci a že si to vyzkoušely. Mají teď možnost vlastní zkušenosti využít pro své další rozhodování,“ myslí si personální manažerka Yvona Luňáčková z nošovické firmy Hyundai Mobis.

Organizátoři akce Game4Industry ji chtějí v příštím roce rozšířit minimálně do Plzeňského kraje.

autor: Michal Polášek
Spustit audio