Mladí nezaměstnaní často hazardují se svým osudem

24. listopad 2005

Úřady práce mají problémy s mladými lidmi, kteří odešli ze školních lavic přímo do jejich evidence. Nejde ani tak o nedostatek volných míst, ale spíše o přístup absolventů ke svému osudu, shodly se všechny námi oslovené pracovní úřady. Mladí lidé často ignorují schůzky se zprostředkovatelkami a nevyhýbají se ani agresivitě. Typickým příkladem je Úřad práce ve Frýdku-Místku.

Tento problém se sice netýká všech mladých nezaměstnaných, ale i tak s tím bojujeme, přiznává ředitel frýdeckomísteckého úřadu práce Libor Černý. Domluva bývá podle něj velmi těžká a výjimkou nejsou případy, které končí vyřazením z evidence - tedy ztrátou podpory v nezaměstnanosti.

"Reakce je různá a někdy bývá velmi hněvivá, často i agresivní. Někdy - a to je velmi zajímavé, že tito velcí mladí lidé si sebou vezmou na pomoc své rodiče," dodává ředitel Libor Černý.

propuštěn a bez práce

Z evidence je na Frýdeckomístecku měsíčně vyřazeno v průměru 150 lidí. Nejmladší ročníky jakoby si neuvědomovaly, že už nejsou ve škole, říká Anna Kokotková z třinecké pobočky úřadu práce. A jak dodala, všichni nejsou takoví, ale potíže řešíme, protože sociální síť opravdu není na věčné časy.

Uvedla typický příklad, kdy mladý muž opakovaně nepřišel na schůzku. Přitom na sociální odbor, kde se dávají peníze, chodil bez problémů. "Když mu zprostředkovatelka sdělila, že s ním bude zahájeno správní řízení ve věci vyřazení, tak se zrovna galantně nechoval, byl dost arogantní. Kromě toho ještě podal stížnost na zprostředkovatelku, kde si stěžoval na neprofesionální a neetické jednání. Bohužel je v tom ještě mnohdy i podporují rodiče," popsala jeden z případů Anna Kokotková.

Je to složitá věc, poznamenala ostravská psycholožka Ludmila Mrkvicová. Světy úřadů a mladých nedospělých lidí mají mezi sebou překážky, které obě strany vzájemně těžko chápou. "Zrání osobnosti je dlouhodobý proces a nemůžeme se domnívat, že někdo si už v osmnácti plně uvědomuje závažnost všech vyhlášek a nařízení, které - když si to připustíme, nectíme ani my starší. Takže já bych byla poměrně tolerantní a trpělivá."

I když jsou počty nezaměstnaných mnohem příjemnější statistikou než před rokem, stále patří k tomu nejpalčivějšímu, co severní Moravu trápí. Mladý člověk, který odmítá pro sebe udělat i to nejmenší a chodit na úřad práce, těžko může podle úředníků čekat nějaké zázraky. Bez ohledu na postoj k těmto lidem je pravdou, že ztratit pracovní morálku ještě dříve, než mají v kapse první smlouvu se zaměstnavatelem, zřejmě není moc dobrým začátkem.

autor: mrk
Spustit audio