Mladíci obvinění ze zapálení dřevěného kostela zůstávají ve vazbě. Hrozí jim až 15 let ve vězení

31. srpen 2017
Zprávy , Zprávy

Krajský soud v Ostravě ponechal ve vazbě dva mladíky obviněné ze zapálení dřevěného kostela ze 16. století v Třinci - Gutech. Zamítl stížnost, kterou si podezřelí podali proto rozhodnutí Okresního soudu ve Frýdku-Místku.

Vyšetřování požáru by mohlo skončit ještě letos, řekl dozorující státní zástupce Josef Šuhaj. Policie ze zapálení kostela podezírá tři mladíky, jednoho z nich stíhá na svobodě.

„Soud stížnost zamítl. Ponechal obviněné ve vazbě. Důvody jsou stejné jako v případě rozhodnutí okresního soudu,“ řekl žalobce. Potvrdil tak informaci, kterou přinesla na twitteru ČT. U jednoho z obviněných hrozila možnost, že by se kvůli hrozbě vysokého trestu (až 15 let vězení) vyhýbal trestnímu řízení. U obou pak i to, že by mohli pokračovat v trestné činnosti.

Šuhaj uvedl, že vyšetřování okolností požáru by mohlo skončit ještě v letošním roce. „Je to reálné. Může se ale stát cokoliv,“ uvedl. Čekat se podle něj bude například na znalecké posudky i důkladné vyčíslení vzniklé škody.

Kostel v Gutech vyhořel počátkem srpna. Policie krátce nato zadržela tři mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka. Podle ní stavbu zapálili úmyslně. Minimálně jeden v tom chtěl pokračovat a měl už vybraný další objekt. Způsobená škoda přesahuje 20 milionů korun. Připravuje se stavba věrné kopie kostela.

zdroj: ČTK
Spustit audio