Mobilní hospicovou péči začnou hradit pojišťovny. Dosud zařízení fungovala jen z dotací a darů

6. leden 2018
Zprávy , Zprávy

Sehnat dostatek dotací, grantů a sponzorských darů. Úkol, který mobilní hospice velmi zatěžoval, ale bez jehož splnění až dosud nemohly fungovat. Do letošního roku ale mohly vykročit s menšími obavami. Jejich péči o umírající pacienty v domácím prostředí totiž začne proplácet stát. O změnu dlouho usiloval i jeden z prvních mobilních hospiců v Česku, ostravský Ondrášek.

S Bronislavou Husovskou, ředitelkou hospice Ondrášek, jsme u skříně plné léků. „Ty léky si kupujeme, nemůžeme je vykázat pojišťovně. Jsou to léky, které tiší bolest, nebo léky, když je někomu zle, nevolno,“ říká ředitelka.

I na tyto léky tlumící bolest museli v Ondrášku shánět peníze od sponzorů nebo z grantů, celých 13 let. Letos by to poprvé mohlo být jinak.

„Pro nás je to svým způsobem velké vítězství v tom, že naše péče je uznávána. S tím, že je tady opravdu už nějaká vyhláška, jsou úhradové mechanismy, kdy se můžeme zařadit mezi poskytovatele služeb hrazených pojišťovnou. A za to jsme nesmírně rádi. Ale určitě to bude proces,“ míní Husovská.

Aby stát začal péči proplácet, musí ještě mobilní hospic uzavřít smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Na doladění podmínek se pracuje. „S pojišťovnami jednáme osobně, taky je žádáme o smluvní vztahy. A pak se uvidí, jestli ten smluvní vztah bude navázán i ze strany pojišťovny,“ dodává ředitelka ostravského hospice.

o lidi, kteří chtějí poslední chvíle prožívat doma, se stará také mobilní hospic v Novém Jičíně Strom života. I tady už poslali žádosti na všechny pojišťovny. „Teď jde vcelku o nějakou licitaci s pojišťovnami, bych řekla, a o to, jak se k tomu ty pojišťovny postaví,“ říká finanční ředitelka novojičínského mobilního hospice Marie Ryšková.

Strom života se ročně postará o asi 250 pacientů a i tady novinku velmi vítají. „Jsem šťastná, že mobilní hospicová péče byla vzata na milost, a bude s námi jednáno o smlouvách. Jsem za to jednoznačně ráda,“ dodává Ryšková.

Čtěte také

Třeba Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) už s některými hospici spolupracovala v rámci pilotního projektu. Žádostmi ostatních se bude zabývat. „A stejně tak standardním způsobem bude ta jeho žádost posouzena ve výběrovém řízení,“ říká mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Shánět peníze od sponzorů ale budou muset mobilní hospice i nadále. Ne všechny jejich náklady totiž úhrada od pojišťoven pokryje.

„Paliativní péče není poskytována pouze nemocným, ale i jejich rodinám. To znamená, že máme svépomocné skupiny pro pozůstalé, poradenství pro pozůstalé. A to je další část služeb, kterou poskytujeme. Tudíž neustále budeme odkázáni na vícezdrojové financování,“ dodala ředitelka mobilního hospice Ondrášek Bronislava Husovská.

autor: iha
Spustit audio