Mobilním hospicům chybí podpora od zdravotních pojišťoven

7. září 2015
Zprávy , Zprávy

Mobilní hospice v Česku zatím přežívají bez plateb zdravotních pojišťoven. Jsou odkázány jen na dary sponzorů nebo příspěvky z grantů. Stěžují si, že kvůli tomu se nemohou věnovat všem umírajícím pacientům, kterým vyhovuje domácí péče. V takové situaci je například mobilní hospic na Novojičínsku.

Do domácnosti 54leté paní Anny Pechové právě dorazil mobilní hospic. Stará se o umírajícího manžela Františka a bez této pomoci by to nezvládla.

„Je to obrovská pomoc, to si nedovede nikdo představit. Ten hospic je jako naše rodina, protože jezdí co druhý den, dovezou léky, povykládají si, řeknou co a jak,“ popisuje paní Pechová.

Přitom pomoc by potřeboval samotný hospic. Novojičínské zařízení s názvem Strom života patří k těm, které peníze od zdravotních pojišťoven nedostávají.

„V tuto chvíli jsme živi hlavně z dárců a energii a personál věnujeme shánění financí. Kdybychom byli financováni z veřejného zdravotního pojištění, mohli bychom tu energii vynakládat směrem k pacientům, na zlepšení péče,“ potvrzuje ředitel hospice Martin Šimák.

Hospic je tak prakticky denně před těžkou volbou, klienty si totiž musí vybírat. Zvládne péči maximálně o dvacítku pacientů současně.

„Je to z mého pohledu nespravedlivé, protože naši pacienti jsou všichni bez výjimky plátci zdravotního pojištění. A je to i neekonomické, protože naše péče vychází levněji než péče v klasickém zdravotnickém systému, kdy ten člověk leží například na JIP nebo na ARO,“ dodává Šimák.

Čtěte také

Proč mobilní hospice nedostávají peníze od pojišťoven? „Je to proto, že služba mobilních hospiců je v českém prostředí poměrně novou službou a její provoz a náklady se v současné době teprve ověřují,“ vysvětluje mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Jestli se 22 českých mobilních hospiců dočká peněz od pojišťoven, bude jasné nejdříve příští rok.

autor: Zdislava Mochová
Spustit audio