Moravskoslezský kraj bude mít nejvíce varovných sirén v celé republice

Hasiči v Moravskoslezském kraji se proto už delší dobu snaží zlepšit situaci menších vesnic, které nejsou v dosahu varovného systému. Během listopadu dokončí montáž posledních sirén na obecních úřadech, poštách anebo hasičských zbrojnicích. Na celém Ostravsku jich bude nejvíce ze všech krajů v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moravskoslezský kraj bude mít nejvíc sirén v ČR

Moravskoslezský kraj bude mít nejvíc sirén v ČR | Foto: Petr Veselý

„Novou sirénu využijeme, abychom mohli občany včas informovat o různých výlukách i o společenských akcích,“ plánuje starostka Dobratic na Frýdecko-Místecku Alena Kacířová.

Montáž sirény není zrovna jednoduchá. Musí fungovat na dálku přes mobilní telefon a s napojením přímo na záchranáře. „Důležité je mít správné číslo a správný příkaz. Stará siréna jenom houkala,“vzpomíná velitel dobratických hasičů Tomáš Darnady.

Přehrát

00:00 / 00:00

Instalaci nové sirény v Dobraticích sledoval i reportér ČRo Martin Knitl

Všech možných sirén a rozhlasů bude ještě během listopadu na celém Ostravsku bezmála osm stovek, nejvíce v zemi.

„Je zhruba 350 dosluhujících rotačních sirén, 350 těch nových a 90 obecních rozhlasů, které jsou napojeny na Integrované bezpečnostní centrum Moravskoslezského kraje“ potvrzuje Petr Kůdela z moravskoslezského hasičského sboru.

Sami hasiči doporučují starostům, aby přes nové hlásiče oznamovali třeba výsledky okresního přeboru ve fotbale. Je to podle nich lepší než ona dvě automatická slova „zkouška sirén.“

Martin Knitl, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme