Moravskoslezský kraj uzavřel memorandum s kopřivnickou Tatrou

13. listopad 2014
Zprávy , Zprávy

Automobilka Tatra Trucks bude spolupracovat s Moravskoslezským krajem. A to v ochraně životního prostředí, při podpoře zaměstnanosti anebo v oblasti ekonomické diplomacie.

Podle hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD) bude pomoc kraje zaměřena hlavně na to, aby Tatra našla nová odbytiště.

„Jedná se zejména o odbytiště v zahraničí, kde skutečně politický lobbing, který se nazývá ekonomickou diplomacií, je v mnohých zemích velmi úspěšný. A jestliže se přimluví některý významný představitel České republiky, regionu či města u svých partnerů, tak to má váhu,“ uvedl Novák.

Kopřivnickou automobilku chce při svých cestách v zahraničí propagovat prezident Miloš Zeman. Ten Tatru navštívil v závěru své třídenní cesty po Moravskoslezském kraji. Tatře se podle prezidenta daří lépe než před rokem, investuje asi 500 milionů korun a nabírá nové zaměstnance.

„Já se snažím, jak jsem řekl žertem, působit jako neplacený propagační agent Tatry Kopřivnice, protože ji pokládám za jednu z výkladních skříní českého průmyslu," uvedl prezident.

Automobilka byla v minulých letech výrazně ztrátová a kvůli dluhům skončila v dražbě. Pod novými majiteli se Tatře znovu začíná dařit.

autoři: tif , iha
Spustit audio