Moravskoslezský kraj začíná rozdělovat nové dotace na kotle, desítky zájemců nocují na úřadě

1. únor 2016
Zprávy , Zprávy

Moravskoslezský kraj dnes začne přijímat žádosti o dotace na výměnu starých kotlů. Na nápor lidí se krajský úřad připravil, posílil služby u přepážek. Boj o kotlíkové dotace v kraji startuje.

Žádosti začne kraj vyřizovat ráno v 7:30, kdy se otevře budova úřadu. Mezi obyvatele rozdělí tentokrát téměř 500 milionů korun. Je to už posedmé, co dotaci na výměnu starého kotle za ekologický mohou lidé na severu Moravy a ve Slezsku získat. Na nápor lidí bude připraveno více úředníků v podatelně.

„Počítáme s tím, že zájem bude opět velký, zejména v prvních dnech. Očekáváme, že by tady mohly být opět fronty. I když věřím tomu, že potom, co už lidé si tady prošli v Moravskoslezském kraji zejména u první výzvy, tak si myslím, že přece jenom budou možná někteří vyčkávat, protože těch peněz je skutečně dost,“ odhadoval koncem ledna náměstek hejtmana Daniel Havlík (ČSSD).

Na úřadě nocují desítky lidí

Jde o první zájemce o kotlíkové dotace. Úřad lidi pustil do vestibulu, aby nemuseli čekat v zimě.

„A číslo dostanu?“ ptá se jedna z žadatelek. „Dostanete číslo 23,“ přiděluje Nazim Afana z Krajského úřadu v Ostravě další pořadové číslo zájemcům o kotlíkovou dotaci. „Mezitím zkontroluji tu obálku, že má zájemce všechny náležitosti podle dotačního programu,“ dodává úředník.

V hale úřadu Moravskoslezského kraje čeká i pan Tomáš z Brušperku. „Po zhlédnutí toho, co se dělo v jiných krajích, jsme na to šli dříve. Budeme doufat, že bude všechno v pořádku papírově a že to dostaneme,“ říká.

Nejlépe investovaná dotace

Na severu Moravy a ve Slezsku se takzvané kotlíkové dotace rozdávají už posedmé, dosud jich využilo více než čtyři tisíce domkařů. Náměstek Havlík připomněl, že Moravskoslezský kraj s dotacemi začal jako vůbec první, a to v roce 2012.

Lokální topeniště se na znečištění ovzduší podílejí velkou měrou.

„Když si uvědomíme tu výhodnost, že jsme skutečně 400 tun prachových částic snížili, vytáhli z ovzduší za 215 milionů korun, tak si troufám tvrdit, že to byla nejlépe investovaná dotace do snížení prašnosti,“ dodal Havlík.

Loni vyčerpali lidé dotace za měsíc a půl, do roku 2020 se mají rozdělovat ještě dvakrát.

autoři: tif , iha
Spustit audio