Moravskoslezští hygienici mají podezření na nové ohnisko klíšťové encefalitidy

5. srpen 2017

Podezření na nové ohnisko klíšťové encefalitidy v regionu mají krajští hygienici. Vedle typických oblastí na Bruntálsku a Opavsku se nakažená klíšťata začínají ve velkém objevovat i v Třinci. Jedinou účinnou obranou proti nebezpečné nemoci je podle lékařů očkování. Lidé v kraji ho ale často zanedbávají.

„Na této mapce vidíme nemocnost klíšťovou encefalitidou u obyvatel České republiky,“ ukazuje Irena Martínková, vedoucí protiepidemiologického oddělení Krajské hygienické stanice v Ostravě. „A pokud jde o Moravskoslezský kraj, tak tady máme ty tradiční endemické oblasti, což je Bruntálsko a Opavsko,“ dodává.

Podle ní se nakažená klíšťata ve velkém začala objevovat i na Frýdecko-Místecku. „Máme podezření, že nám vzniklo ohnisko v oblasti Beskyd, a to zejména na Třinecku. V této souvislosti jsme informovali občany, aby byli obezřetní a očkovali se, i když jdou do Beskyd, kde kdysi klíšťová encefalitida nebyla,“ říká epidemioložka.

Pokud jde o proočkovanost proti encefalitidě, udává se 20 až 25 procent. „Samozřejmě bychom si přáli, aby byla daleko vyšší. Například takové Rakousko, které je endemickou oblastí, má 80procentní proočkovanost,“ připomíná Irena Martínková.

Fakt, že lidé očkování často zanedbávají, potvrzuje například paní Adelaida z Ostravy. „Nebojím se toho, jsem dospělá. Ale bojím se o malého. Až přijde čas, tak ho nechám naočkovat,“ tvrdí.

Očkovat sebe a své děti zatím nenechala ani paní Hana. „Pořád o tom uvažujeme, musíme se k tomu dokopat. Vždycky si říkáme, že nechodíme do vysoké trávy. Ale měli jsme klíšťata,“ dodává.

Podle primáře infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě Petra Kümpela je přitom klíšťová encefalitida velice nebezpečná. „Máme od začátku roku už 17 potvrzených případů. V loňském roce jsme skončili na 25 pacientech, takže se zdá, že letošní sezóna bude trošku horší,“ míní primář.

Klíště

Podle něj to odpovídá tomu, že informovanost veřejnosti o takto závažném onemocnění klíšťovém zánětu mozkových blan, který může vést až k ochrnutí či dokonce k úmrtí, je stále ještě v našem regionu malá.

Lidé by pak měli při odstraňování klíštěte postižené místo nejdříve vydesinfikovat a až pak klíště pinzetou vytáhnout. Babské rady o zakapávání olejem nebo točení proti směru hodinových ručiček mohou podle lékařů spíše uškodit.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio