Mošnovské letiště nově připomíná vojenské letce a vlastní historii

14. září 2016
Zprávy , Zprávy

Čekání na letadlo nebo na přílet blízkých si mohou lidé na letišti Leoše Janáčka zkrátit výletem do minulosti. Na nově instalovaných panelech najdou návštěvníci připomínku válečných i poválečných letců. A také se dozví, že letiště vlastně založili bratři, kterým se nechtělo pracovat na poli.

Místo pomoci rodičům na statku se Vilém, Josef a Leopold Žurovcové věnovali práci v dílně. „Lítali z louky na louku a vždycky rodiče říkali, že machrovali nebo ukazovali se před místními holkami,“ přibližuje vnučka Leopolda Žurovce Libuše Bradnová.

Technicky nadaní bratři sestrojili také jeden z prvních vrtulníků. Obec Harty, u které pokusy prováděli, ale pohltila stavba přistávací dráhy ostravského letiště.

Ve spojovací chodbě terminálu teď historii a osobnosti letectví připomíná pětice pamětních desek. Připravil je Svaz letců z nedalekého Příbora.

„I když v Příboře je památník letcům, kteří zahynuli v druhé světové válce, tak přesto všechno jsme řekli, že to dáme i sem a nějak dáme do toho celou historii letiště,“ říká Ladislav Jerguš, místopředseda Svazu letců Příbor.

Čtěte také

„Od roku 1959 to bylo vojenské letiště, kde měl sídlo 8. letecký stíhací letecký pluk. Následně až do roku 1993 to bylo smíšené letiště, čili s provozem jak civilním, tak vojenským,“ vysvětluje ředitel letiště Pavel Schneider.

Prostřední deska je věnována majoru Františku Doležalovi, který v roce 1974 zahynul při závadě na motoru své stíhačky. Sice se mohl katapultovat v bezpečné výšce, za cenu vlastního života ale vyvedl stroj mimo zastavěnou část Ostravy.

Panel věnovaný letci Františku Doležalovi, který zahynul při pádu stihačky na okraji Ostravy v roce 1974

„Asi ve 30 metrech minul poslední činžovní domy Jižního města. Vypálil se ve výšce asi 90 metrů, ovšem dopadnul vedle letounu v sedačce,“ připomíná Ladislav Jerguš.

Pamětní desky nesou jména také zhruba 30 letců z Moravskoslezského kraje, kteří zahynuli během druhé světové války.

autor: Michal Polášek
Spustit audio