Možná stavba velkého zábavního parku Plopsa rozděluje obyvatele Bílovce

13. únor 2018
Zprávy , Zprávy

Dvě hodiny se přeli zastánci a odpůrci stavby obřího zábavního parku v Bílovci. Radnice svolala veřejné jednání před čtvrtečním rozhodnutím zastupitelstva. Velká budova zábavního centra s vodními atrakcemi nebo horskou dráhou je podle jedné strany nadějí na rozvoj, podle druhé naopak ohrožením klidného života v malém městě.

Odpůrci výstavby se k názoru nestavět hlásili v přeplněném sále bílovecké knihovny poměrně hlasitě. Zábavní komplex by představoval 17 metrů vysokou halu o rozloze větší než fotbalové hřiště a stát by měl v průmyslové zóně u výpadovky k dálnici.

„Nám to přijde jako vyloženě megalomanský projekt, který na tak malé město nepatří. Ty parky, které dnes stojí v Holandsku a Belgii, jsou ve výrazně větších městech, navíc jsou opravdu na okrajích měst,“ vysvětluje iniciátor podpisové akce proti parku Michal Krchňák.

Dodává, že další stovky aut s návštěvníky denně by ve špičce město zahltily. „Rozhodně jsme proti tomu, aby se něco schvalovalo teď pod velkým tlakem, kdy se nám podporovatelé snaží říct, že je to buď a nebo,“ naráží Michal Krchňák na druhého zájemce, který by v průmyslové zóně postavil halu se strojírenskou výrobou.

To podnikatel Libor Klapetek naopak stavbu zábavního centra podporuje. Před týdnem předal na radnici své archy se 115 podpisy. „Zde přijedou lidé a přijedou do jednoho místa. Pak záleží na nás podnikatelích, jestli dokážeme vytáhnout tyto lidi ven. A já za sebe věřím, že ano. Může to urychlit celý vývoj Bílovce,“ míní Klapetek.

Nadnárodní firma chce v Česku postavit tři velké zábavní parky pod střechou s návštěvností až 3,5 tisíce lidí denně. V Bílovci už o centru jednali na podzim a zastupitelé tehdy smlouvu s investorem neschválili. Radní to teď zkouší podruhé a nedávno vyhlásili nabídku pozemků k prodeji. Zatím ale bez odezvy.

„Pokud se nepřihlásí žádný zájemce, v tomto případě provozovatelé toho zábavního parku Plopsa, tak de facto nebude o zábavním parku Plopsa jednat, protože nebudeme mít toho partnera na jednání,“ upozorňuje na možná zbytečně rozjitřené emoce v Bílovci starosta Pavel Mrva (ČSSD), který patří k zastáncům stavby parku.

Rozhodne se ve čtvrtek v pravé poledne, kdy je uzávěrka termínu pro podání nabídek. Pokud se investor ozve, bude se podobně vyostřená debata zřejmě opakovat při odpoledním jednání zastupitelstva.

autor: Michal Polášek
Spustit audio