Mrazy brzdí práci stavařů, přidávají pracovníkům vodáren

11. leden 2017
Zprávy , Zprávy

Mrazivé počasí posledních dní komplikuje život lidem v Moravskoslezském kraji. Nízké teploty zastavily řadu staveb v regionu, naopak více zaměstnávají pracovníky vodáren.

Silné mrazy komplikují i stavební práce. Například v Orlové začne oprava náměstí později. Firmy nechtějí v takové zimě nechat dělníky pracovat venku, a v mrazech špatně funguje i těžká technika. Město přitom rekonstrukci za více než 100 miliónů připravovalo dlouhých deset let.

„Nečekali jsme, že nám začne takto mrznout. Chtěli jsme se odpíchnout od minulých zim, předpokládali jsme, že tato zima nebude tak silná. Ale bohužel, nedá se nic dělat, přírodě neporučíme,“ říká starosta Tomáš Kuča (ČSSD).

Staveniště si obhlíží Štefan Polák, ředitel firmy KR Ostrava. „Pokud to bude trvat delší dobu, určitě nám to způsobí výpadek ve stavební výrobě,“ říká. Jeho dělníci už měli sundávat starý asfalt, do terénu je ale nepouští. Nechce, aby skončili na nemocenské.

V mrazech nemohou spolehlivě fungovat ani těžké stroje. „Ty bagry jsou většinou na bázi hydraulických systémů a samozřejmě oleje tuhnou, funkčnost těch bagrů je omezena,“ popisuje komplikace Jaromír Janečka, jednatel firmy Stamont Pozemní stavitelství.

Více práce mají vodaři

Mrazivé počasí zaměstnává pracovníky vodáren. Kvůli extrémně nízkým teplotám řeší popraskaná vodovodní potrubí nebo třeba problémy v čistírnách. Například v čistírně odpadních vod v Dolním Benešově, která funguje bez obsluhy, museli některé součásti dokonce rozmrazovat.

„Tady máme česle, v těch mrazech občas zamrznou,“ ukazuje vedoucí technik Zbyněk Skyba na zařízení, které je nutné v zimě rozmrazovat. „Dispečer na obrazovce vidí, že nepracuje, a vyšle tam obsluhu. Ta použije autogen a opatrně rozmrazí dopravník, lis a česle zase jedou,“ popisuje.

To, že letošní extrémní mrazy vodaře trápí, potvrzuje i mluvčí Severomoravských vodovodů a kanalizací Marek Síbrt. „Teploty k ránu klesaly až k -20 stupňům a my jsme museli věnovat zvýšenou pozornost fungování našich zařízení. V oblasti dodávek pitné vody se pochopitelně objevuje větší množství poruch, protože pohyby zmrzlé zeminy tlačí na potrubí, které pak může praskat,“ upřesňuje mluvčí.

Pozor na vodoměry

Kromě problémů v čistírnách odpadních vod nebo prasklého potrubí pracovníci vodáren v arktickém počasí pravidelně narážejí také na zamrznuté vodoměry. Řada domácností totiž zapomíná na jejich zajištění před mrazem, i když jim může hrozit třeba i vytopení části domu.

autoři: ada , stj
Spustit audio