MŽP chce, aby lidé více třídili odpad. Městům představuje nový systém

29. květen 2017

Nový systém, který má motivovat lidi ke třídění odpadu, představuje městům a obcím v kraji ministerstvo životního prostředí (MŽP). Podle něj by například lidé neplatili za odpad paušální poplatek, ale zaplatili by za to, co skutečně vyhodí. V jejich zájmu by pak bylo, aby byl komunální odpad, co nejlehčí. Různé výhody lidem, kteří třídí, nabízejí některé obce v regionu už teď.

„Třídím všechno – papír, plasty, sklo. To sklo už ale dále netřídíme. Kdyby ale byly kontejnery na bílé a barevné, tak ho třídím taky. Nebyl by to problém,“ říká pan Vašek z Ostravy.

Právě více třídit odpad a snížit objem toho komunálního nařizuje Evropská unie. MŽP teď proto pořádá speciální školení pro města a obce v Moravskoslezském kraji. „Jsou to semináře zaměřené na efektivní nakládání s komunálními odpady,“ říká Jan Maršák z ministerstva.

Podle nového systému by lidé například neplatili paušální poplatek za odpad, ale zaplatili by jen za to, co skutečně vyhodí. V jejich zájmu by pak bylo co nejvíce třídit, aby byl komunální odpad co nejlehčí.

„Osazují se například svozová auta vážícími systémy, kde vlastně dojde k tomu, že se načte čárový kód z popelnice, popelnice se zváží a tím pádem je zřejmé, kolik se z dané popelnice vyvezlo,“ dodává Maršák.

Motivovat lidí k třídění se ale snaží mnoho obcí v kraji už teď. Například v Trojanovicích na Novojičínsku si lidé mohou poplatek za odpad tříděním snížit.

„Když vytřídí pytel plastů, dovezou nám ho, v příštím období se jim odečte patnáct korun z poplatku. Když dovezou deset kilo papíru, odečte se jim deset korun. Když dovezou pytel nápojových kartonů, opět se jim odečte deset korun. Lidé nám už polovinu odpadu dovezou sami, kterou my tak nemusíme svážet. A vlastně šetříme,“ říká starosta Trojanovic Jiří Novotný (nezávislý).

Například paní Anna si ale neumí představit, že by odpad někam vozila nebo ještě pečlivěji třídila. „Na to už doma ani nemáme prostor. Tři odpadkové koše stačí,“ uzavírá.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio