Na 250 řidičů přišlo o možnost bezplatně parkovat v centru Ostravy

4. červen 2016
Zprávy , Zprávy

Parkovat v centru Ostravy bude ještě větší problém, než dříve. Město ode dneška zakázalo stání na prostranství u Nové Karoliny, kde se vešlo 250 aut. Řidiči tam parkovali zadarmo, teď tam má být trávník. V okolí ale pro auta nejsou neplacená volná místa, plno je i na levnějších parkovištích.

„Nevím, kde budu parkovat. Celodenní parkování není úplně nejlevnější a v centru není na parkování kapacita,“ říká Martin Garnac, který má v centru Ostravy poradenskou firmu.

„Je to problém, protože tady v centru není kde parkovat. I když je placené, tak je plné,“ dodává mladá žena, která dosud u Karoliny parkovala.

Podle radního Lukáše Semeráka (Ostravak) jde v podstatě o černé parkoviště. Vadí mu také, že auta kazí pohled na průmyslovou památku.

„Je pro nás nepřijatelné, aby se parkovalo v centru města vedle krásné opravené budovy Trojhalí na hlíně,“ říká radní.

Lidé by měli parkovat v podzemních parkovištích blízkého obchodního centra, nebo nechat auta na okraji města. Odstavná parkoviště ale zatím chybí.

„Já jezdím z Frýdku-Místku a nevím, že by někde bylo nějaké parkoviště v dosahu třeba tramvajové zastávky, aby se do centra dalo dojet,“ říká Martin Garnac.

Ve směru z Karvinska podle Semeráka tyto možnosti jsou. „Lidé z Karvinska a Havířovska mohou své vozy odstavit na terminálu Hranečník a přijet tramvají,“ připomíná ostravský radní.

Terminál Hranečník

Živnostník Michal Juřina ale tvrdí, že je to pouze teorie. „Ano, můžu tam zaparkovat. Ale je to malé nehlídané parkoviště, které je uprostřed poměrně problematické čtvrti,“ upozorňuje živnostník.

Kromě plochy u Karoliny chce město zrušit další neplacené parkoviště v centru.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio