Na Bezruči se podařilo zčásti obnovit těžní stroj poničený sběrači kovů

1. prosinec 2015
Dobré odpoledne

Ve Slezské Ostravě se podařilo částečně obnovit ukradený těžní stroj z bývalého Dolu Petr Bezruč. Vzácné zařízení si vloni vyhlédli zloději kovů. Památku rozebrali a prodali do sběru.

Policii se šestičlennou skupinu podařilo dopadnout a soud je za to před pár dny poslal do vězení. Zmínku o tom byste teď našli i přímo v útrobách důlní strojovny.

„Tady je to zařízení, tím se vlastně poháněl ten těžní stroj. A k tomu měniči se dostali zloději kovů,“ ukazuje Libor Jalůvka ze státního podniku Diamo, které spravuje opuštěné doly.

Ve strojovně je už na první pohled znát, že se tady někdo vší silou snažil vyrvat, co se dá. „Zlikvidovali měděné prvky plus takové ty těžší litinové části. Všechno transportovali tady tím sklepním okýnkem,“ dodává Jalůvka.

Zloděje se nakonec podařilo vypátrat, jak se dovídáme i tady, ze zataveného novinového článku. „Poprvé se podařilo ty lapky dostihnout a postavit před soud,“ upozorňuje v rozhovoru pro Český rozhlas Ostrava.

Pachatelé mohli za svůj lup ve sběrně dostat možná desetitisíce, způsobená škoda je ale desetinásobná. Hlavně ta památková. Podobný stroj už totiž v regionu není. Měnič byl svého druhu jediný dochovaný.

„Bohužel máme další příklad – my jsme přišli o velice cenný kompresor na dole Suchá,“ dodává památkářka Jana Kynclová.

Podobně jako v případě tohoto stroje se podnik Diamo snaží o obnovu celého areálu bývalého dolu Petr Bezruč. Je tady krásně opravená dvojice těžních věží, veřejnost se sem ale zatím nedostane.

„Státní podnik Diamo zajišťuje sanace a snaží se důlní areály předat novým vlastníkům. V tomto případě se snažíme, aby to třeba převzal městský obvod Slezská Ostrava, který by zde areál dále provozoval a případně ho měl i jako muzeum,“ říká Libor Jalůvka.

Industriální památky (ilustr. foto)

Taková varianta se líbí i vedení obvodu, které by chtělo celou lokalitu zvelebit a otevřít lidem. Kvůli odkoupení pozemků letos oslovili magistrát. Konkrétní termín ale nikdo z radnice říct nedokáže.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio