Na Bruntálsku padne kvůli kůrovci více stromů. Tamní lesy postihla největší kalamita v historii

29. červenec 2016
Zprávy , Zprávy

Je to malý brouk, ale lesníkům na Bruntálsku dělá velké problémy. Přemnožený kůrovec napadá suchem oslabené stromy, kalamita je tady vůbec nejhorší v celém Česku. Přes masivní obranná opatření proti dřevokaznému brouku uhynula už čtvrtina tamních smrků.

Martin Zavrtálek z Lesů ČR s loupákem v ruce monitoruje stavy kůrovce. „Tady na té kládě odškrábnu kůru v místech, kde vidím napadení. To znamená, vidím tam drtínky. Tady je to napadení v počátcích, dá se odhadnout šest týdnů do vyrojení, do té doby se to dřevo musí odvézt,“ vysvětluje lesník.

Kvůli napadení kůrovcem tady těžba extrémně roste. Celá pětina vykáceného kůrovcového dříví z Česka je právě ze zdejších lesů. „Pokud prodáváme dříví, které je rozpraskané, shnilé, je cena poloviční,“ říká lesní správce Milan Pospíšil.

Kalamitu na Bruntálsku přitom lesníci nejsou schopni zastavit, jen zpomalit. K tomu jim slouží nejrůznější lapáky na dřevokazného brouka či sítě napuštěné roztokem na jeho hubení.

„Pokud se nezmění klimatické podmínky a především nezvýší množství srážek, tak se obávám, že smrk v této lokalitě – a tou je celá lokalita Lesní správy Bruntál – je na ústupu a bohužel se ho zde ve větší míře nepodaří zachovat,“ dodává Pospíšil.

Smrky na Bruntálsku tvořily dosud asi 70 procent lesů, kvůli kůrovci tu teď proto lesníci sadí hlavně jedle, dub nebo borovice.

Lýkožrout smrkový
autor: iha
Spustit audio