Na hřbitově v Bílovci vzniká lapidárium

2. říjen 2016
Dobré dopoledne , Dobré dopoledne

V Bílovci se rozhodli vyřešit problém, co s opuštěnými hroby původních německých obyvatel. Vyhodit je nechtěli, takže tam dělníci staví lapidárium, tedy expozici kamenných prvků pod širým nebem. Náhrobky doplnil i památník obětem první světové války. No a na hřbitově se díky lapidáriu uvolnilo potřebné místo.

Tři statní kamenící z Oder právě naložili na dvoukolák podstavec jednoho z pomníků a odvážejí jej pryč. Náhrobní deska z tohoto hrobu ale v odpadu neskončí. Jeden z pracovníků ji bere do rukou a odnáší do rohu bíloveckého hřbitova, kde vzniká lapidárium.

„Osadit je a dosadit ty pomníky, ty nápisovky. Dát to tak nějak do řady. Potom to přijde zakrýt mulčovací kůrou, aby ten beton nebyl vidět,“ popisuje šéf party kameníků Jaroslav Horák.

Duchovním otcem lapidária na bíloveckém hřbitově je radní Norbert Nossek (ANO). „Vytipovali jsme hroby, které už 70 roků nejsou placeny, o které se nikdo nestará. A ačkoliv mají pěkné stély a desky, tak vlastní hrob hyzdí dnešní český hřbitov,“ vysvětluje Nossek.

Kameníci do lapidária přemístili 16 vysokých stél a 22 náhrobních desek původních obyvatel. Centrum lapidária pak tvoří památník 1. světové války s deskou, která hovoří o smíření a společném utrpení ve válkách.

Lapidárium na bíloveckém hřbitově má být hotovo v polovině října.

Bílovecký hřbitov
autor: Michal Polášek
Spustit audio