Na letišti v Mošnově přistálo největší nákladní letadlo světa

Na mošnovské letiště Leoše Janáčka dnes po obědě dosedl Antonov 225 Mrija. Možnost spatřit největší nákladní letadlo světa si nenechaly ujít stovky leteckých fanoušků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na letišti v Mošnově přistál největší letoun světa Antonov An-225 Mrija, který existuje v jediném exempláři

Na letišti v Mošnově přistál největší letoun světa Antonov An-225 Mrija, který existuje v jediném exempláři | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Stroj je dlouhý 84 metrů a i s nákladem váží 640 tun. Původně byl navržen k tomu, aby přepravoval sovětský raketoplán Buran.

„Vzletová a přistávací dráha je plně schopná, co se týče rozměrů i únosnosti, přijmout takovéto letadlo. Co se týče pojíždění, tak je potřeba dbát zvláštní pozornosti, aby letadlo bezpečně dojelo na odbavovací plochu,“ říká provozní ředitel mošnovského letiště Michal Holubec.

Na letiště v Mošnově se Antonov 225 Mrija vrátí tento týden ještě dvakrát. S jeho pomocí totiž zbrojovka ze Šternberka přepravuje do Afriky těžkou vojenskou techniku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přílet největšího nákladního letadla světa si nenechal ujít reportér Martin Knitl

Obří nákladní letadlo v Mošnově poprvé přistálo v roce 1989, naposledy ho Češi mohli vidět v roce 2006 v Praze.

Na mošnovské letiště ovšem v nedávné době zavítaly také další zajímavé letouny – americký bombardér B-52 nebo obří Ruslan.

Na letišti v Mošnově přistál největší letoun světa Antonov An-225 Mrija, který existuje v jediném exempláři | Foto: ČTK

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme