Na moravskoslezských silnicích je sníh, dálnice je kluzká

18. leden 2018
Zprávy , Zprávy

Silné sněžení spojené s ledovkou už druhý den výrazně komplikuje dopravu na českých silnicích. Nejhůře je na tom dálnice D1, kde se kvůli dopravním nehodám tvoří kilometry dlouhé kolony.

Velmi opatrní musí být dnes řidiči také na silnicích v Moravskoslezském kraji. Na řadě silnic je rozbředlý sníh po chemickém ošetření nebo ujetý sníh krytý posypem. A jak vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic, dálnice D1 je ve směru na Prahu mezi Ostravou a Olomoucí kluzká. Na některých místech v kraji sněží a je tam horší viditelnost.

Pro kamiony zůstává uzavřená silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku. Silnice, jež je jedním z hlavních tahů na Slovensko, vede kolem přehrady Šance, která zásobuje kraj pitnou vodou. Silničáři tam proto nesmějí používat chemické látky, jen inertní posyp. To dělá v kopcích kamionům potíže už při slabé vrstvě sněhu a silnici tam často zablokují.

Čtěte také

Sněžení, které může být místy intenzivní, očekávají meteorologové i během dne. Na horách může sněžit vydatněji, v nižších polohách se sněžení může změnit v déšť se sněhem. Bude foukat silný vítr a ve vyšších polohách se mohou tvořit sněhové jazyky.

Nevyjíždějte s třetinovou nádrží

Řidiči by si v zimě měli dávat pozor na množství pohonných hmot ve své nádrži. Je také dobré vozit s sebou přikrývky nebo něco jiného na zahřátí.

„Když vám dochází benzin nebo nafta, tak už je pozdě. Cesta, která běžně trvá dvě hodiny, může v zimě trvat i osm hodin. Nikdy proto nevyjíždějte s třetinovou nádrží nebo to během cesty nevyjet, tedy nejen na rezervu. Je to opravdu risk a ohrožování sebe samotného,“ upozornil Igor Sirota z Ústředního automotoklubu České republiky.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio