Na mošnovské letiště už dorazily první letouny Dnů NATO, bombardéry B-1B a B-52

12. září 2017

Jedna z hlavních atrakcí letošních Dnů NATO už je v Ostravě. Na mošnovské letiště dorazil legendární bombardér B-52. Při svém příletu byl také letos slyšet desítky kilometrů daleko.

Zatímco po přistávací ploše projížděl další americký bombardér B-1B Lancer, z legendární létající pevnosti B-52 vystoupil velitel Pat Booker se svými kolegy. Říká, že je to nejmíň jeho šestá cesta do Ostravy a cítí se tu už jako doma. Krom toho dodává, že museli kvůli špatnému počasí dorazit dřív a že je rád, že je zpět.

Hrdě teď ukazuje na chloubu amerického letectva, která kromě velkého množství vozidel dokáže unést až 32 tun munice včetně jaderných pum.

Připouští, že Dny NATO pro něj nejsou jen prací. Už teď se těší na setkání s přáteli, co tu za ty roky stihl poznat a zároveň připouští, že si tu připadá jak na prázdninovém pobytu, za který mu sice platí, ale klidně by tu jel i zadarmo.

Pořadatelé se teď nezastaví do konce týdne. „Tento týden je pro celý tým vůbec tím nejnáročnějším v celém roce. Pro nás akce nekončí nedělním odpolednem, ale naopak tím nedělním odpolednem začíná třetí fáze příprav a to je postprodukce, kde my samozřejmě musíme dbát na to, aby všechno, co přiletělo a přijelo, zase bezpečně vrátilo, celý areál uklidili a abychom všechno vyúčtovali a podobně,“ vysvětluje za organizátory Zbyněk Pavlačík.

Dvoudenní show letos nabídne víc než 60 ukázek na zemi a ve vzduchu a takřka 15 hodin hlavního programu.

Bombardér B-52 přistál na mošnovském letišti
Neviditelný bombardér B-1B poprvé v Mošnově
autor: stj
Spustit audio