Na mošnovském letišti začínají Dny NATO. Jedna z největších přehlídek v Evropě opět nabídne několik rarit

17. září 2016

Rekordní účast 21 zemí, více než stovka armádních letadel a vrtulníků na jednom místě. To je hlavní víkendový program Dnů NATO, který dnes začíná na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově u Ostravy. Nejen ve vzduchu, ale také na zemi si mohou návštěvníci prohlédnout několik generací vojenských letounů z celého světa.

Začíná to čekáním v dlouhé koloně aut, hledáním parkoviště, ale pak je na co se dívat. To návštěvníci potvrzují každý rok.

Létající obři jsou v Mošnově i letos. Bombardéry B-52 a B-1 vedle sebe – to se hned tak nevidí, odhaduje velký zájem o tyto stroje Jaromír Šebesta, velitel vzdušných sil Armády ČR.

„Bude zajímavé porovnat techniku, která je v nějakém generačním rozdílu. Diváci budou mít možnost se dostat do kabiny, porovnat ty stroje in natura, jak jsou obrovské,“ dodává Šebesta.

Nebude chybět italská skupinová akrobacie, velkou flotilu předvede například Německo a diváky, i ty, kteří letadlům příliš nerozumí, čekají další lákadla.

„Bude tady několik rarit. Podařilo se nám vůbec poprvé v Evropě zajistit účast všech demo týmů bojového letounu Typhoon, který tady přiletí z Německa, Rakouska, Itálie, Španělska a Velké Británie. Takto oni se doposud nikde v Evropě nesetkali,“ říká za organizátory Zbyněk Pavlačík.

Leopard

Znovu přijela po loňském úspěchu unikátní ženská zásahová jednotka z Jordánska. Spolu s českými policisty bude osvobozovat rukojmí.

Každý, kdo přijde, musí ale počítat s novinkou – osobní prohlídkou hned u vstupní brány, aby se dovnitř nedostalo nic, co může sloužit jako zbraň.

Dny NATO 2015
autor: mrk
Spustit audio