Na Mount Everestu zahynul horolezec ze Stonavy

20. květen 2009

Unikátní pokus o zdolání nejvyšší hory světa dvěma zaměstnanci OKD z Karvinska, Mount Everestu v Himálaji, si vyžádal život Věslava Chrzaszcze. Sedmačtyřicetiletému amatérskému horolezci zřejmě selhalo srdce. Výprava vzbudila zájem především svým začátkem v hlubinách jámy dolu Paskov, ze které se oba horolezci vydali na vrchol Everestu.

Zprávu o úmrtí jednoho z členů expedice oznámil předseda horolezeckého oddílu TJ Baník Karviná Josef Weisser, kterého o události informoval druhý člen týmu Milan Pěgřímek pomocí satelitního telefonu konkurenční výpravy Libora Uhra. Podle dohody zůstane tělo Věslava Chrzaszcze pohřbeno v Himalájích.

"Příčiny už se nevyšetřují. Člověk se tam ponechá, dá do sněhu nebo do trhliny a je tam pochovaný. Taková aspoň byla naše předběžná dohoda, když se jelo tam nahoru," dodal Weisser.

Věslav Chrzaszcz si s kolegou Milanem Pěgřímkem přitom vybral bezpečnější trasu. Jak sám potvrdil na tiskové konferenci před startem výpravy. "Rozhodli jsme se pro severní cestu, která je pro nás ekonomicky dostupnější. Technicky je cesta sice náročnější, ale současně bezpečnější. Rozhodli jsme se jít bez kyslíku a bez výškových nosičů. Buď všechno sami nebo nic."

V otázce případné pomoci rodině Věslava Chrzaszcze vidí mluvčí OKD, zaměstnavatele obou horolezců, Vladislav Sobol zatím situaci takto: "Samozřejmě bychom ji zvažovali v případě, kdy by to bylo nutné. My jsme se tu informaci dozvěděli před několika hodinami, všichni z OKD jsou z toho smutní."

Na expedici na se oba horolezci připravovali od roku 1997. Na nejvyšší horu světa chtěli vylézt obtížnější severní stěnou z Tibetu, kam je nakonec čínské úřady vpustily v rámci mezinárodní horolezecké expedice.

Svou výpravu zahájili oba dobrodruzi recesisticky v podzemí Dolu Paskov, kdy z hloubky 850 metrů vylezli na zemský povrch po 142 osmimetrových žebřících. S výstupem na Mount Everest (8848 metrů) tak chtěli překonat téměř 10.000 výškových metrů, což se jim společně nepodařilo. Zda se o to pokusí Pěgřímek sám, není jisté. Výprava se podle původních plánů měla vrátit začátkem června.

Věslav Chrzaszcz je letos už druhým českým horolezcem, který v Himálaji přišel o život. Na konci dubna zemřel při pokusu o zdolání desáté nejvyšší hory světa Annapurny Martin Minařík.

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu