Na Opavsku vzniká síť domácích muzeí. V budoucnu by měla zpřístupnit sbírky soukromých majitelů

19. červen 2017
Dobré odpoledne

Pokud máte nějakou zajímavou sbírku, se kterou se chcete pochlubit, můžete otevřít domácí muzeum. Je to trend poslední doby, který k nám dorazil z okolních zemí. Domácích soukromých muzeí přibývá v celé republice a nová síť se teď rodí například v Opavě.

Nádražní Okruh, jedna z nejrušnějších ulic v Opavě a jen o pár kroků dál, za dveřmi, je úplně jiný svět. Paní Lýdie Galočíková žije opravdu v království panenek. Má jich přes 300. „Je tu období od první republiky až do současna,“ říká sběratelka. A některé panenky se o sobě dávají vědět i nahlas, když se přiblížíte.

Za pouhé tři roky získala paní Galočíková úctyhodnou sbírku. Panenky, kočárky, staré šperky hravě zaplnily velkou místnost. „A tahle panenka je minimálně 88 roků stará, protože mi ji prodala paní, která má v dnešní době 88 let,“ dodává na vysvětlenou paní Galočíková.

Lidé mají doma často skutečné poklady a je škoda, že o nich ostatní neví, říká Eva Týlová z Turistického informačního centra v Opavě. Právě sbírka panenek paní Galočíkové by mohla být už brzy prvním oficiálním domácím muzeem v Opavě.

„Oslovila nás, zda bychom tu její aktivitu mohli nějak propagovat. Aby mohla radost dělat i ostatním,“ dodává Eva Týlová.

Cílem bude seznam telefonních čísel a adres, na kterých se stačí nahlásit a přijít. S panenkami problém nebude. Vedle velkých a tradičních muzeí tak postupně vznikají mnohem menší alternativy – většinou ale s pozoruhodnými příběhy exponátů.

autor: mrk
Spustit audio