Na ostravském jevišti se poprvé objevil populární muzikál Funny girl

6. prosinec 2014

Národní divadlo moravskoslezské má v repertoáru nový muzikálový hit. Poprvé v Ostravě uvede populární broadwayský muzikál Funny girl a rovnou v hvězdném obsazení! V hlavní roli zpěvačky, která svým talentem dobyla Ameriku, se totiž publiku představí Monika Absolonová. Ve stejné roli už přitom před lety excelovala na severu Čech.

Z ošklivého káčátka hvězdou hvězd. Takovou cestu ušla ve svém životě slavná americká zpěvačka Fanny Briceová. Jejímu talentu nejdřív nikdo nevěřil, ale nakonec si svým komediálním nadáním podmanila celou Ameriku. Skutečný příběh se odehrál ve 20. letech minulého století a zaujal natolik, že se dostal na filmová plátna i broadwayská jeviště.

„Opravdu se to tak v Americe stalo. Fanny Briceová, skutečně žijící herečka, zpěvačka, hvězda největších revue... A ten muzikál vznikal jako životopisné dílo, takže všechny věci, které člověka potkávají, jsou v tom obsažené. Ona se nikdy nenechala zašlapat,“ popisuje režisér ostravské inscenace Lumír Olšovský.

Role Fanny Briceové podle něj patří k vrcholným muzikálovým postavám. „Ona nejenže nesleze z toho jeviště, ale neustále křičí, huláká a dělá neuvěřitelný a dělá neuvěřitelné tělesné věci, se kterými se vůbec neslučuje nádherný zpěv, ale přesto po ní ten nádherný zpěv vyžaduje. Takže náročnost této role je extrémní,“ dodává Olšovský.

Pro Moniku Absolonou i přesto patří k těm srdcovým. Před třemi lety za ni dokonce získala prestižní Cenu Thálii a ústeckou derniéru muzikálu přímo na jevišti oplakala.

„Fanny je specifická v tom, že je to životní příběh zpěvačky. A ta Fanča tím, že ji taky nikdo nikde nechtěl – já když jsem začínala, taky nikde nikdo neomdlel, takže já ji chápu a rozumím jí. Je to pro mne hodně blízké téma,“ vysvětluje Absolonová.

Návrat byl náročnější

Návrat k milované roli byl ale náročnější, než sama čekala. „Protože když máte derniéru, tak ta hlava absolutně vypustí. Tady byli jiní kolegové, jiná režie, zkrácené texty, takže najednou jsem v tom měla daleko větší guláš,“ dodává zpěvačka.

Funny Girl - Monika Absolonová

O nic lehčí to neměla ani její alterance Martina Šnytová, pro kterou je Funny girl rozhodně nejtěžší muzikálová role. I proto, že během představení převlékne až 16 kostýmů.

„Je to obrovská výzva. Zpívá se tam, tančí, je tam spousta textu, a hlavně má ta role obrovský vývoj, že se z mladé holky stane žena, která má dítě. Není tam jen legrace, je tam i spousta dramatičtějších situací. Je to role, která má úplně všechno,“ říká Šnytová.

Martinu Šnytovou znají diváci hlavně jako hvězdu ostravské operety, ona sama ale začíná víc inklinovat k muzikálu. Což kvituje i režisér Lumír Olšovský, který v ní vidí velký muzikálový talent.

„Jsem šťastný, že ji tato role potkala, protože ji vykopne zase o několik kroků výš,“ míní režisér.

Jestli má pravdu, se mohou diváci přesvědčit už dnes při druhé premiéře, kde se v roli Fanny Briceové představí právě Martina Šnytová. Hraje se od 18:30 v Divadle Jiřího Myrona.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio