Na severu Moravy a ve Slezsku se kvůli dešti zvednou hladiny řek, varují meteorologové

25. duben 2017
Zprávy , Zprávy

Meteorologové varují před stoupáním hladiny řek a vydatným deštěm. Výstraha platí od středečního večera v části Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Hlavně v horských oblastech se bude zvyšovat hladina řek kvůli odtávání sněhu. V oblasti může taky spadnout až 60 milimetrů srážek.

„V průběhu noci na středu bude nad naším územím docházet k zesilování srážkové činnosti. V oblasti Jeseníků a Králického Sněžníku by mělo do čtvrtečního rána spadnout 40 až 60 mm srážek," informuje web Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Na horách by podle ČHMÚ mělo kvůli dešti a teplotám přes 0 °C docházet k tání sněhu. Kvůli tomu by se měla zvedat hladina řek, které odvodňují Jeseníky a Kralický Sněžník.

„V povodí horní Moravy, Bělé, Osoblahy a Opavy mohou být během noci na čtvrtek dosaženy prvního stupně povodňové aktivity (SPA), ojediněle mohou hladiny vystoupat na 2. SPA," varuje web ČHMÚ. Meteorologové varují, že zvedat hladiny se mohou i na nižších úsecích těchto řek.

Ve čtvrtek bude nad Jeseníky pršet méně a rychlost tání sněhu se tak zpomalí. V noci na pátek a v pátek očekávají meteorologové další vydatný a trvalý déšť.

Podobně by na tom mohla být i Šumava. Podle ČHMÚ je ale předpověď velmi nejistá a výstrahu budou dále upřesňovat.

autoři: Kamila Štichová , pj
Spustit audio