Na svazích přibývá zraněných. Horské služby mají už o třetinu víc výjezdů než loni

Dobrá sezóna pro lyžaře přidělává vrásky záchranářům. Horská služba v Beskydech hlásí oproti minulé zimě asi o třetinu víc výjezdů. Tuto sezónu už musela zasahovat víc než 200krát. Podobnou bilanci mají i horští záchranáři v Jeseníkách, kde od počátku prosince evidují ještě o sto zásahů víc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchrana lyžaře, na kterého u Moldavy spadl přístřešek

Záchrana lyžaře, na kterého u Moldavy spadl přístřešek | Foto: Horská služba ČR

Horská služba v Jeseníkách řešila zatím nejvážnější případ v sobotu.

„Jedenáctiletá dívka vyletěla na Dolní Moravě ze sjezdové tratě do lesa a v bezvědomí byla předána záchranné službě letecké," popsal tamní šéf horské služby Michal Klimeš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na svazích přibývá zraněných. Horské služby mají letos o třetinu víc výjezdů než loni. Podrobnosti zjišťovala Evelyna Kulíšková

Celkem už museli jeho lidé ošetřit na 300 lyžařů, kteří nejčastěji přecenili své síly nebo podcenili stav sjezdovky a zranili sebe nebo někoho jiného. Podle Klimeše to je zatím asi o třetinu víc zásahů než minulou zimu.

Chladněji než obvykle? Letošní mrazy jsou mimořádné, ukazují data za čtyři desetiletí

Číst článek

Více výjezdů eviduje i horská služba v Beskydech. Také tamní náčelník horské služby Radim Pavlica odhaduje, že úrazů bude o třetinu víc než minulou sezónu. „Za celou zimu jsme měli 420 výjezdů. A teď už máme 230. Pokud ten trend bude takový, tak jich bude 500 až 600," vysvětluje.

Nejméně zásahů pak hlásí Šumava, kde nárůst úrazů zatím nezaznamenali. Nárůst zraněných horské služby připisují tomu, že napadlo více sněhu a lyžuje se už od Vánoc.

„Minulý rok se lyžovalo skoro celou zimu na technickém sněhu, který je tvrdší a rychlejší. Teď jsou sněhové podmínky dobré, takže úrazy nejsou jako na technickém sněhu. Ani těch těžkých úrazů zatím nepřibývá," vysvětlil náčelník šumavské horské služby Michal Janďura.

Na sjezdovce v Dolní Moravě se vážně zranila jedenáctiletá dívka. Letěl pro ni vrtulník

Číst článek

Zcela bez nehod ale jižní Čechy nejsou. V sobotu v lyžařském areálu Kramolín v Lipně nad Vltavou narazil starší muž v plné rychlosti do lyžařky, která si pak zlomila nohu. Další dva lyžaři se srazili na stejné sjezdovce v pátek. Oba musel vrtulník převézt do nemocnice.

Nejčastěji horští záchranáři ošetřují právě zlomeniny, úrazy kloubů, ale také rány od kotvy vleku nebo hran lyží.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme