Na Těšínsku v posledních letech vyrostla řada cyklostezek. A brzy budou další úseky

18. září 2016
Dobré dopoledne , Dobré dopoledne

Cyklisté by se na Těšínsku měli dočkat nových cyklostezek. Například v Českém Těšíně půjde o cyklopruhy a úseky, které nabídnou všem sportovním nadšencům nové možnosti. Už teď si přitom lidé všech generací některé trasy pochvalují.

„Je to paráda, kdysi jsme tohle neměli. A když tady chodíme, tak si to vychutnáváme,“ říká 74letý pan Rudolf. Na cyklostezky v Českém Těšíně a okolí nedá dopustit. Vyráží na ně na svém elektrokole. „Máme tady řeku Olši a klid. Člověk si to tady skutečně může užívat,“ dodává.

Českotěšínské nábřeží netáhne jenom cyklisty z české strany ale i z té polské. Hraniční most zrovna přejíždí starší muž s přilbou na hlavě, který má na svém kole dokonce hrdě připevněnou značku s polskou vlajkou.

„Super, trasa je dobrá, všechno je perfektní,“ pochvaluje si 46letý pan Tadeusz z Cieszyna, který na cesty vyráží pravidelně.

Počet cyklotras v Českém Těšíně by se navíc v budoucnu měl ještě zvýšit. „Chceme pokračovat v propojení sousední obce Ropice a našeho města Český Těšín. Je snaha protáhnout stávající cyklostezku, která končí u mostu Družby dál, a to až k železniční lávce. To znamená, že ten ovál, který mají lidé k dispozici a který si mohou různě obměňovat, by byl ještě mnohem delší,“ říká mluvčí českotěšínské radnice Dorota Havlíková.

Vše je ale hlavně zatím ve stadiu příprav. Peníze na nové úseky cyklostezek chce město získat hlavně z dotací.

autor: stj
Spustit audio