Na úklidu nového sněhu pracovalo nejvíce lidí od počátku zimy

2. únor 2017

Letošní zima nabídla ze svých projevů už úplně všechno - mráz, smog a teď novou vrstvu čerstvého sněhu. Ta přidělala práci tisícům lidí. Třeba silničáře a pracovníky technických služeb musely posílit externí firmy. Hrabla a smetáky ale vzali do ruky i majitelé domů a aut.

Před jedním z ostravských obchodů odhrnuje sníh paní Zdena. „Je únor, zima určitě ještě neskončila, takže se to dalo čekat. Na to musíme být připraveni ještě aspoň měsíc,“ směje se.

Centrem Ostravy projíždí multikára s radlicí a míří k parkovišti u muzea. Tam také zastihneme pana Romana, který se smetáčkem v ruce ometá svůj vůz.

„Nečekal jsem to. Myslel jsem, že domrzne a že už bude pěkně. Navíc mi to vůbec nesedí, protože rekonstruuju domeček,“ říká.

Poslední větší zimy pamatují silničáři před sedmi a osmi lety. Tehdy v kraji nasněžilo ještě více sněhu než letos.

Nakladače, sypače či pluhy uklízí silnice bez výjimek, ujišťuje mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Simona Součková.

„Máme v terénu všechna vozidla a povolali jsme také na pomoc naše dodavatele, kteří nám vypomáhají s radlicemi a pluhy. My už nyní víme, že náklady na zimní údržbu jsou oproti stejnému období loňského roku zhruba o 19 milionů korun vyšší,“ dodává Součková.

Radost z nového sněhu tak mají snad jen malé děti, které si uprostřed zasněženého Masarykova náměstí udělaly hřiště.

autor: Michal Polášek
Spustit audio