Na území Česka se lyžuje přesně 130 let. Staré lyže a brusle ukazuje muzeum v Holasovicích u Opavy

Pátého ledna 1887 začala historie českého lyžování. Podivnou dřevěnou věc zvanou „ski“ poprvé vyzkoušel sportovní nadšenec Josef Rössler-Ořovský. Spolu s bratrem na chvíli proměnil Václavské náměstí v Praze na první českou sjezdovku. Později se lyžování rozšířilo do všech koutů země. Dokazují to například exponáty například v Muzeu Slezský venkov v Holasovicích u Opavy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Meziválečné lyže v Muzeu Slezský venkov v Holasovicích

Meziválečné lyže v Muzeu Slezský venkov v Holasovicích | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Velká stodola holasovického muzea ukrývá i podobné lyže, na kterých se projížděl Josef Rössler-Ořovský po Václavském náměstí. Je to opracovaný a vytvarovaný hodně dlouhý kus dřeva, nejspíš z jasanu, vázání tvoří jen kožený řemínek s plechovým úchytem.

První českou sjezdovkou bylo dnešní Václavské náměstí

Číst článek

Jsou trochu mladší než lyže Rösslera-Ořovského, ale jinak se moc neliší. „Možná v tom vázání, kdy tady už se objevuje alespoň v náznaku kovový prvek. Ale základ, tedy kůže a řemen, je stejný. Úplně zezačátku se samozřejmě nepoužívaly hůlky, ale jedna tyč, kterou se odráželo,“ říká sběratel Lubomír Dehner z Muzea Slezský venkov.

Přehrát

00:00 / 00:00

Muzeum Slezský venkov v Holasovicích u Opavy vystavuje mimo jiné staré lyže a brusle

V Holasovicích mají třeba i jednu z nejstarších bruslí na území Česka. Na úzké dřevěné prkénko kovář zasadil ocelový plech. Prkénko se pak kůží přivázalo k botám.

Staré poklady z pravěku zimního sportování se čas od času objeví i na běžných burzách na internetu. Většinou se tam ale dlouho neohřejí. I 130 let od prvního pokusu ujet pár metrů na sněhu, kdy vázání nebo dvě lyžařské hůlky na své zrození teprve čekaly.

Jedna z nejstarších českých bruslí v Muzeu Slezský venkov v Holasovicích | Foto: Martin Knitl

Jedna z nejstarších českých bruslí v Muzeu Slezský venkov v Holasovicích

Martin Knitl, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme