Na vrchu Okrouhlík na Novojičínsku vyroste dřevěná rozhledna

22. leden 2017
Zprávy , Zprávy

Turistům přibude v severní části Novojičínska nová atraktivní zastávka. U Slatiny poblíž Bílovce začali s přípravami stavby dřevěné rozhledny na vrchu Okrouhlík. Ta by měla každoročně přilákat do regionu minimálně stovky návštěvníků.

Na místo budoucí rozhledny na vrcholu Okrouhlíku se dá dostat velmi pohodlně, leží totiž hned vedle silnice.

„Místo je ideální. Kdysi tam stával posed, byla tam pozorovatelna. Je to místo, kde je rozhled do celého okolí – Ostrava, Beskydy, Jeseníky, Oderské vrchy, to vše za příznivého počasí uvidíte,“ popisuje starosta Slatiny Luděk Míček (nezávislý)

Stavba slatinské rozhledny z pera architekta Miroslava Slívy už má všechna potřebná povolení. Obec už zahájila drobné úpravy terénu.

„Základ bude samozřejmě betonový, z kamene, zbytek ze dřeva. Chceme využít dřevo z našich lesů. Má to být šestiúhelník vysoký asi 13 metrů,“ plánuje starosta.

Hlavní překážkou jsou zatím peníze. Obec s devítimilionovým rozpočtem si investici za téměř 1,25 milionu korun z vlastních peněz teď dovolit nemůže.

„Chceme opravovat místní komunikace, chceme opravit víceúčelové hřiště, takže peníze chceme investovat do infrastruktury,“ vysvětluje Míček.

Slatina proto čeká na dotaci. Podle starosty ale letos žádný vhodný program k dispozici nebude. Doufá proto v úspěch příští rok.

autor: Michal Polášek
Spustit audio