Na Zlaté tretře Ostrava se střetnou dva nejlepší oštěpaři z posledního MS

17. květen 2016
Zprávy , Zprávy

Hlavní hvězdou letošního ročníku Zlaté tretry Ostrava bude sice Usain Bolt, ovšem nejrychlejšího muže planety na plakátech mítinku tentokrát neuvidíte. Oficiálním materiálům zvoucích na páteční 55. ročník „tretry" vévodí fotky tří oštěpařů. Proč?

Nejde o náhodu. V oštěpařském sektoru se objeví například dva ze tří medailistů z loňského světového šampionátu v Pekingu.

„Zlatá tretra je velice těžký závod. Přesvědčil jsem se o tom, už když jsem tu házel loni. Tehdy jsem tu skončil čtvrtý a doufám, že letos tady vyhraju. Je to vážně těžký závod, protože se tady představí možná osm nejlepších současných oštěpařů. Pokud chcete tady dobře dopadnout, musíte hodit daleko,“ říká Ihab Abdelrahman.

Egyptský oštěpař je úřadujícím vicemistrem světa, ovšem ani to mu nestačilo, aby se na zmíněný plakát dostal. V jeho středu je totiž umístěna podobizna nejlepšího oštěpaře všech dob Jana Železného.

„Zkoušel jsem házet podobným způsobem jako Jan Železný, ale je to hrozně těžká technika. Chtěl jsem se ji naučit, ale je to pro mě mimořádně náročné, protože já nejsem tak rychlý jako on a nemám takový talent,“ přiznává bezelstně africký oštěpař.

Abdelrahman patří mezi přední představitele nové africké vlny současného světového oštěpu. Vždyť loni v Pekingu se poprvé v historii této disciplíny stalo, že první dvě místa vybojovali zástupci kontinentu, pro který jsou typické spíše medailové úspěchy ve vytrvalostních bězích.

„Teď máme Julia a mě, ale jsou tam i další kvalitní atleti. Jeden z Ghany přehodil 83 metrů, další Jihoafričan přehodil 85 metrů, jeden borec z Botswany už také zdolal 80 metrů, takže ani na africkém šampionátu bych to neměl už jednoduché. Náš kontinent je teď velmi silný v těchto technických disciplínách, jako jsou oštěp, disk, kladivo anebo koule,“ uzavírá.

Ihab Abdelrahman bude v pátek v Ostravě soupeřit nejen s kompletní českou oštěpařskou špičkou v čele s Vítězslavem Veselým, ale také s úřadujícím mistrem světa Juliem Yegem z Keni.

autor: ras
Spustit audio