Na Zlaté tretře poběží světový rekordman van Niekerk. Chce atakovat Boltův rekord

7. duben 2017

Atletický mítink Zlatá tretra Ostrava bude letos v červnu zase hvězdně nabitý. Organizátoři čerstvě ohlásili účast současného vládce čtyřstovky Jihoafričana Wayda van Niekerka. Přibyl tak k už dříve potvrzeným olympijským vítězům Mo Farahovi, Christianu Taylorovi a Thomasi Rohlerovi. A to se ještě čeká na potvrzení hvězdy největší jamajského sprinterského krále Usaina Bolta.

Wayde van Niekerk se podle manažera mítinku Alfonze Jucka střetne na netradiční trati 300 metrů s českým čtvrtkařem Pavlem Maslákem. Pro oba by mohlo vzájemné soupeření vést k útoku na rekordní časy.

„Olympijský vítěz a světový rekordman na 400 metrů poběží na Zlaté tretře svou oblíbenou třístovku a slibuje, že bude atakovat Boltův rekord Tretry. A Pavel Maslák slibuje útok na český rekord venku,“ říká Juck.

Jestliže organizátoři čerstvě ohlásili účast Jihoafričana van Niekerka, právě v Jihoafrické republice tradičně na přelomu zimy a jara trénují atleti. Konkrétně ředitel mítinku Zlatá tretra Jan Železný tam pravidelně cepuje své svěřence. A Jakub Vadlejch se mu už odvděčil dalekým 85,71 m. Telefonát do Jihoafrické republiky tak byl radostný.

„Myslím, že je to nejlepší příprava, co jsme zatím udělali. Já ty tréninky trošku změnil – jakože je to kratší a víc výbušnější a mám takový pocit, že to bude sedět. Klukům to vyhovuje,“ telefonoval Železný.

Na potvrzení Bolta se čeká

Kromě české špičky a ohlášených hvězd světové atletiky se stále čeká na definitivu u sprinterské legendy Usaina Bolta, který se letos s atletikou loučí. Manažer Zlaté tretry Alofnz Juck s jamajským ‚Bleskem‘ vyjednává.

„S Usainem Boltem tradičně, jak bývá zvykem v tomto období, rokujeme, dotahujeme možnosti a čekáme na konečné vyjádření jeho trenéra. Jeho lékař už mu dal zelenou, že může naplno trénovat a připravovat se na svou rozlučkovou sezónu, ve které chce absolvovat jen běhy na sto metrů. A na to jsme samozřejmě připraveni,“ dodává Juck.

Bylo by stylové, kdyby při rozlučkové sezoně Bolt – fenomén tratí sprintů na 100 a 200 metrů – dorazil do Ostravy, kam už od mládí rád jezdil a vždy na sebe strhl ohromnou pozornost diváků.

Mítink se letos koná 28. června, což je za posledních 25 let nejpozdější termín. K mání už zůstává jen tři a půl tisíce vstupenek.

autor: ddp
Spustit audio