Nadační fond Českého rozhlasu Světluška přispěl na vznik nového centra pro nevidomé v Orlové

Bývalou školou v Orlové se nesou zvuky mluvícího počítače a telefonů. Právě takové pomůcky mohou využívat nevidomí a slabozrací, kteří tam mají své nové centrum. Odborníci jim zajistí i třeba průvodcovskou službu nebo je naučí, jak se zorientovat v neznámém prostoru. Na vznik nového centra přispěl i Nadační fond Českého rozhlasu Světluška.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koncert pro Světlušku (ilustrační).

Koncert pro Světlušku (ilustrační). | Foto: Fotobanka Profimedia

Sociální centrum tady v Orlové vede Anna Kožinová. I tato 59letá žena má problémy se zrakem, ale své role se ujala se zdatností.
"Je to tak, tu roli dělám už docela dlouho," říká paní Kožinová. "Hlavně že konečně máme vysněnou kancelář, kde máme počítač s hlasovým výstupem, velmi důležitou pomůckou pro zrakově postižené občany."

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž ze sociálního centra pro nevidomé v Orlové.

Počítač, kterému tady v centru pro nevidomé neřeknou jinak než zázračný, si přišla vyzkoušet i jedna z klientek centra Helena Ulmanová. Nachází jízdní řády a počítač přesně říká, co napsala - včetně překlepů.

Helena Ulmanová o zrak přišla ve svých 35 letech. Je vyučená dámskou krejčovou a pak pracovala u Českých drah. Jak sama říká, pomoc speciálního centra je pro ni velmi důležitá. "Učíme se sebeobsluhu, jak se pohybovat v neznámých místech, jak si pomáhat, abychom nepřišli k úrazu..."

Velkým hitem tady v sociálním centru pro nevidomé jsou speciální mobily, které umí mluvit, a podle Anny Kožinové je to opravdu skvělá pomůcka: "Zmáčkneme tlačítko, a ono řekne jméno." Kromě toho, že v centru klienty učí ovládat speciální přístroje, poradí jim také, jak získat například i sociální příspěvky.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme