Nakoupit dárky a darovat krev. V Ostravě je to možné na jednom místě

Lidé v Ostravě teď mohou bezplatně darovat krevní plazmu na neobvyklém místě. Krevní centrum tamní fakultní nemocnice otevřelo svoji pobočku přímo v nákupní galerii Avion shopping park, v místě, kde byl ještě nedávno svatební salon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daruj krev s českým rozhlasem, darování krve, krevní transfuze, krev

Daruj krev s českým rozhlasem, darování krve, krevní transfuze, krev | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Nemocnice sází na to, že díky tomu získá více dárců. Lidé tu mohou spojit darování krve s nákupy a transfuzní stanice má navíc otevřeno až dlouho do večera.

„Je to pro spoustu lidí v Ostravě dostupnější, i pro mě. Už jsem si naplánovala, že budu jezdit darovat sem,“ říká jedna z pravidelných dárkyň krve, paní Ivanka Baumová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Transfuzní oddělení ostravské fakultní nemocnice otevřelo svoji pobočku v nákupním centru. Na místě natáčela Iva Havlíčková

V odběrovém místě uprostřed obchodů by podle plánů mělo usednout každý den až 50 lidí. Otevřeno je až do 19 hodin, i to může řadě lidí dárcovství usnadnit.

„Budeme rádi, když přijdou studenti a v podstatě všechny věkové kategorie. Primárním cílem projektu je výchova k dárcovství,“ říká primářka krevního centra Zuzana Čermáková. Samotný odběr plazmy trvá asi 50 minut, její spotřeba neustále roste.

„Umíme zachránit víc pacientů po těžkých úrazech, ale neumíme to bez krve. Umíme léčit lidi s poruchami srážlivosti krve, se zhoubnými nádory, ale také to neumíme bez krve. Je to jedna z věcí, kterou neumíme nahradit,“ potvrzuje ředitel ostravské fakultní nemocnice David Feltl.

Nová pobočka krevního centra není určena pro prvodárce, ti musí nejdříve do nemocnice. Ověření dárci už ale mohou využít nová odběrová křesla v nákupním centru.

Podle české pobočky Červeného kříže u nás chybí asi 150 tisíc dárců krve. Pořád je ale dost lidí, kteří chtějí pomáhat. Zlatý kříž za více než 160 odběrů jen letos dostane přes 300 dárců.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme