Náměstí E. Beneše v Ostravě bude mít novou dlažbu

15. duben 2017
Zprávy , Zprávy

V polovině května by mělo být opravené náměstí E. Beneše v Ostravě. Nejnáročnější z prací je výměna dlažby. Dělníci teď pokládají nové žulové desky.

„Ještě nám chybí tak týden práce. Je to těžké. Jedna kostka váží čtyřicet kilo,“ říká jeden z dělníků.

Nová dlažba se podle místostarosty Moravské Ostravy a Přívozu za hnutí Ostravak Dalibora Mouky vybírala pečlivě.

„Chceme navázat na tu pěší zónu. Jsme ve třech odstínech barev. Proběhlo vzorkování. Samozřejmě, požadujeme žulu českou, žádnou čínskou náhražku,“ dodává.

Kašna, která protékala, je už zrestaurovaná. Kromě nového dláždění teď dělá firma výkop pro odvedení rozvodů ze středu náměstí do budovy radnice.

Na místě elektroskříní bude ocelová socha, kterou vytvořil v roce 1969 účastník mezinárodního sympozia prostorových forem.

„Ve spolupráci s Kabinetem architektury připravujeme ještě v letošním roce umístění plastiky kanadského umělce Yvese Trudea, který zde působil před lety a jehož plastika v nepříliš dobrém stavu je v Sadu Milady Horákové. Takže chystáme restaurování této plastiky,“ říká Mouka.

Stavba budí pozornost lidí. Třeba podle Jaromíra Kupky jsou na tomto náměstí, které sahá až k bývalému Módnímu domu Ostravica, nutnější jiné zásahy než výměna dlažby před radnicí.

„Vždyť byla ještě dobrá. Myslím, že to nebylo třeba, že jsou to vyhozené peníze. Opravit prasklé dlaždice, ale spíše by se měl spravit ten rožák, celý ten blok. To je opravu hrozná ostuda Ostravy,“ říká.

Jakékoliv změny v druhé části Benešova náměstí jsou v nedohlednu. Osud zchátralých domů je v rukou soukromníků a pozemek před nimi předmětem soudního sporu.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio