Náměstí v historickém centru Nového Jičína čeká rekonstrukce

3. červenec 2005
Zprávy , Zprávy

V Novém Jičíně už vědí, jak se za pár let změní Masarykovo náměstí. Z původních pěti architektonických návrhů zastupitelé vybírali mezi dvěma finálovými. Výraznou většinou se nakonec přiklonili ke studii brněnského týmu architektů.

Historické Masarykovo náměstí je chloubou města. Není proto divu, že do rozhodování o jeho budoucí podobě radní zapojili i občany města. Začátkem letošního roku nechali vystavit pět architektonických návrhů možných variant náměstí a vyzvali obyvatele, aby se k nim vyjádřili. Jejich zájem předčil všechna očekávání, hlasování se zúčastnilo skoro jeden a půl tisíce lidí.

Tvář náměstí se ale po rozsáhlé rekonstrukci změní, i když ne radikálně. Kromě předláždění a nových laviček počítá vítězný návrh i se třemi vodními prvky - kašnou, soustavou malých fontánek a pítkem.

Logo

"Není to nic, co by tady přebouralo stávající praktiky, ale je to něco, co by mělo jakoby zrehabilitovat prostor, vytvořit jakési zázemí pro lepší trávení volného času obyvatel a je to ta hra s kamenem a vodními prvky," vysvětlil vedoucí brněnského architektonického týmu Pavel Pekár, po hlasování novojičínských zastupitelů viditelně spokojený.

Na rozdíl od konkurenčního návrhu vítězná studie nepočítá s výsadbou stromů. Právě to zřejmě hrálo při rozhodování zastupitelů hlavní roli. Mnozí z nich totiž měli obavy, aby stromy nezakrývaly výhled na podloubí. Poměr hlasů ale byl jednoznačný. Pro vítězný brněnský projekt se vyslovilo 23 zastupitelů, pro olomouckou studii pouze 2.

Konec vleklých jednání o podobě Masarykova náměstí uvítal i starosta Nového Jičína Ivan Týle: "Už můžeme konečně začít pracovat na reálných věcech."

Podle hrubých odhadů má oprava náměstí stát kolem 50 miliónů korun. Radní přitom plánují požádat o státní nebo evropskou dotaci, která by část nákladů uhradila. Rekonstrukce, která potrvá přibližně jeden rok, má začít v roce 2007.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio