Návštěvníky Slezského muzea bude vítat vycpaný Calvin. Otec slůněte Rashmi

26. říjen 2016
Zprávy , Zprávy

Slezské zemské muzeum v Opavě bude mít nový návštěvnický magnet. Přímo v jeho vstupní hale teď preparátoři dokončují věrný model slona indického, který bude jediný svého druhu u nás. Jde o preparát samce Calvina z ostravské zoo, kterého museli vloni ošetřovatelé ze zdravotních důvodů utratit.

„Teď budeme všívat ocas a z druhé strany bude chobot,“ ukazuje preparátor Roman Kraus. „Zítra se vsadí uši, pak se to potře lepidlem a slon bude sešit,“ dodává.

Model slona indického stojí přímo uprostřed vstupní haly historické výstavní budovy muzea. „Je to tvrzený polyuretan,“ prozrazuje vedoucí preparátorů Miloš Malucha, podle kterého je právě tato práce jednou z nejnáročnějších, jakou kdy v ateliéru dělali.

„Asi před deseti lety jsme dělali afrického slona v Národním muzeu v Praze. Tlustokožci patří mezi náročnější preparáty – tam není srst a anatomie musí být dokonalá. I nahození kůže, na to musí být osm lidí, protože ona váží 120 až 130 kilogramů,“ popisuje Malucha.

Slon Calvin byl ještě donedávna jednou z atrakcí ostravské zoologické zahrady. Kvůli problémům s předními končetinami ho ale museli ošetřovatelé utratit. Za sebou má ale úspěšný život. Zplodil 14 mláďat a je otcem také vůbec prvního v Česku narozeného slůněte Rashmi.

„Já bych Calvina radši viděl zdravého, ale samozřejmě je to čest dostat se do muzea. Může nějakou tu roli plnit dál,“ dodává ošetřovatel slonů ostravské zoo Daniel Zvolánek.

Vycpanina slona indického teď bude nejenom novou dominantou Slezského zemského muzea ale i důležitým výukovým exponátem. Veřejnost ho poprvé uvidí 12. prosince symbolicky 12 minut po dvanácté.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio