Nehoda trolejbusu v Opavě: Policie zjišťuje, jak se mohl trolejbus jen tak rozjet

2. listopad 2017

Opava zažila včera kolaps hromadné dopravy. Mohla za to zvláštní nehoda trolejbusu na tamní Hlučínské ulici. Přímo na točně vozidlo doslova zdemolovalo zděnou zastávku. Máme podrobnější informace.

Řidič trolejbusu policistům řekl, že se vůz z neznámých důvodů samovolně rozjel. Po pár metrech srazil dělníka, který tam upravoval nástupní plochu a skončil zabořený v zastávce. Pro dělníka s poraněnou hlavou a hrudníkem přiletěl vrtulník.

„Naše jednotka se postarala o vypnutí elektrické energie v tom přístřešku, zastavení tekoucí vody, která byla poškozena nárazem trolejbusu, a o vyklizení sutě,“ popsal činnost hasičů vyšetřovatel Petr Serafín.

Zpočátku hasiči nevěděli, zda uvnitř v budově, která slouží jako odpočinkové místo pro řidiče, někdo není. To se ale nakonec nepotvrdilo a dalším štěstím bylo, že nikde nebyli ani žádní cestující. Co se stalo, nechtěli další z dělníků říci.

Jednu z nejstarších zastávek na opavských točnách bude nutné zřejmě zbourat, poškození je velké. „Uvidíme, co na to řekne statik, ale s největší pravděpodobností budeme muset stavět znovu,“ odhadl ředitel Městského dopravního podniku Opava Jaromír Walaski.

Jaká bude v Opavě celková škoda na poničeném vozidle a odepsané zděné zastávce, ukáže další vyšetřování. A také, jak se mohl trolejbus jen tak rozjet.

V tomto týdnu šlo už o druhý vážný incident spojený s trolejbusy. V úterý v podvečer v centru Ostravy zemřela po střetu s trolejbusem 65letá chodkyně. Magistrát poté potvrdil, že obětí nehody se stala dlouholetá ředitelka ostravského archivu Blažena Przybylová.

autor: mrk
Spustit audio