Nejlepší nemocnice v Česku? Už podruhé Podlesí v Třinci

29. prosinec 2014
Zprávy , Zprávy

Podle vzhledu budov není nemocnice Podlesí v Třinci žádné reprezentativní zařízení, přesto je to podle průzkumu organizace HealthCare Institute nejlepší nemocnice v Česku. Čím to je, že se nemocnice už podruhé za sebou vyšvihla na vrchol žebříčku?

Nevypadá hezky na pohled a pacienti tam nemají žádné zvláštní výhody. Třeba budíček mají, jako za starých časů, v šest hodin. Třinecká nemocnice Podlesí přesto vítězí v anketě o nejlepší nemocnici v Česku. Potvrdil se opět tak trend poslední doby: nevyhrávají nemocnice, které září novotou, ale takové, ve kterých se pacienti i zaměstnanci cítí dobře.

„Tady, jak ty sestry kmitají, jak jsou ochotné a ještě usměvavé k tomu, to klobouk dolů,“ chválí personál jeden z pacientů.

Chvála loni, chvála i letos. I paní Emílie Voznicová, která tam podstoupila implantaci chlopně, by nemocnici oznámkovala jedničkou. „Je to tady prostě úžasné,“ pochvaluje si například to, jak s ní lékaři mluvili – srozumitelně a mile. „Pan primář mi před operací všechno ukázal. Jak co vypadá a jak se co dělá,“ dodává paní Voznicová.

„Klademe největší důraz na komunikaci s pacientem, na uvědomění si, že nemocný člověk v podstatě vnímá své okolí úplně jinak. Ke spoustě problémů je citlivější. V tomto směru si myslím, že zejména střední zdravotnický personál nás velice drží nesmírně vysoko,“ říká ředitel Nemocnice Podlesí Karel Lukeš.

A i když to, jak nemocnice vypadá, není podle výsledků ankety až tak důležité, chtěl by i vzhled budov změnit.

„Protože víme, že v této části nás jakoby bota tlačí, jak se říká. Potřebujeme obnovit zejména pláště budov a vyměnit některá okna. Budeme o to výrazně usilovat, ať se to napraví a zvýšíme komfort pro naše pacienty a koneckonců i pro personál,“ dodává ředitel nemocnice.

O tom, jestli nemocnice peníze na opravy dostane, se ale teprve rozhodne.

autor: iha
Spustit audio