Některé řeky se vylily z břehů, desítky lidí byly evakuovány

24. srpen 2005

Na řadě míst Moravskoslezského kraje po vydatných deštích rychle a výrazně stouply hladiny toků. Voda zaplavuje ulice Českého Těšína, Karviné, Havířova i Ostravy. Evakuováno už muselo být několik desítek lidí.

Třetí, nejvyšší stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení, momentálně platí na řece Olši v Dětmarovicích na Karvinsku a na řece Stonávce v Těrlicku u Havířova. Nižší povodňové stupně pak platí pro Lučinu, Ondřejnici, Ostravici, Morávku, Odru, Lubinu, Černý Potok nebo pro přehradu Olešná.

Zhruba 25 občanů muselo opustit své příbytky v kolonii v Karviné, v Českém Těšíně záchranáři evakuovali 12 lidí. Střed města je stále pod vodou, policie už začala pouštět nákladní a kamionovou dopravu z Těšína směrem na Třinec, osobní auta jezdí na Frýdek-Místek. Mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková potvrdila, že evakuovaní lidé jsou v pořádku, může jich ale přibýt.

Logo

"Byli přesunuti do budovy základní školy v ulici Slovenské, kde jim byl dočasně poskytnut azyl. Uvidíme, zda těch osob nebude více. Nevíme také, kdy se budou moci lidé do svých příbytků vrátit, to se v tuto chvíli nedá říct," řekla Českému rozhlasu Ostrava Viačková.

Hasiči na mnoha místech řeší desítky mimořádných událostí. Ve všech postižených městech a obcích už zasedají povodňové komise. Týká se to především okresů Karviná a Frýdek-Místek. Zatopeno je mnoho sklepů v rodinných domcích i dalších budovách. V Českém Těšíně například voda z Olše natekla i do místní pobočky Úřadu práce.

Velká voda také výrazně komplikuje dopravu. Pod vodou a neprůjezdný je střed Českého Těšína. Totéž platí pro karvinskou místní část Louky. Policisté proto uzavřeli silnici mezi Karvinou a Českým Těšínem, kde je místy až metr a půl vody. Policisté řidiče vyzývají, aby se Českému Těšínu raději oklikou vyhnuli. Nucena uzávírka platí i pro podemletou silnici v Třanovicích na Frýdecko-Místecku. Projet nelze ani Havlíčkovo nábřeží v Ostravě nebo silnici v Šenově a v Hnojníku. Problémy má i doprava železniční. Tu museli zastavit mezi Českým Těšínem a Třincem a taky mezi Českým Těšínem a Ropicí.

autoři: Gabriela Všolková , Michal Svatoš , tif
Spustit audio

Více z pořadu