Nemocnice má nové radiologické vybavení. Sloužit bude i studentům

7. duben 2016
Zprávy , Zprávy

Pacientům v Městské nemocnici Ostrava se zkrátí čekání na radiologické vyšetření. Nemocnice totiž nakoupila několik nových přístrojů, které pracují rychleji, mají kvalitnější obraz, ale také podstatně nižší dávku záření.

Díky novému zázemí chce nemocnice navíc rozšířit vzdělávání budoucích mediků, sester, ale i technických studentů. Vystřídat na praxi se jich má v nemocnice za dva roky až 800.

„To je angiolinka, na které komplexně vyšetřujeme cévní systém jednoduše řečeno od hlavy až k patě,“ říká intervenční radiolog Jiří Kozák. „Výhodou pro pacienta i lékaře je, že radiační zátěž je o zhruba 60 procent nižší než u původního kompletu, který tady byl ,“ dodává.

Angiolinka nové generace je jedním z radiologických přístrojů, které teď nemocnice pořídila. Přišly na více než 50 milionů korun. Sloužit budou nejen pacientům, ale i studentům.

„Máme devět smluv se školami, i se středními zdravotnickými školami. Měla by tady proběhnout výuka žáků a asi 700 až 800 studentů by si mělo tuto novou techniku osahat,“ říká ředitel ostravské městské nemocnice Josef Grochol.

Na podobně velkou investici čekala ostravská nemocnice dlouho. Město to teď chce změnit, potvrdil primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).

„Do této nemocnice se větší peníze naposledy investovaly před asi dvanácti lety a byla to jednorázová investice v řádu 300 milionů korun. Od té doby žádná větší modernizace nebo obnova tady neproběhla,“ dodává primátor.

Do nemocnice má ročně podle rozhodnutí města plynout až 250 milionů korun. O té nejvýznamnější investici pro letošní rok se ale podle ředitele Josefa Grochola teprve rozhodne.

„Já osobně věřím, že to bude stavební investice, ať je to něco, co posílí tu nemovitostní část nemocnice. Potřebujeme vybudovat nové prostory pro centrální příjem, potřebujeme novou chirurgii,“ připomíná ředitel.

Pro 35 pacientů chirurgie totiž například funguje jen jedna toaleta a sprcha.

autor: iha
Spustit audio