Nemocnice se snaží zmírnit strach dětí herním terapeutem

14. říjen 2005

Dětské oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku zavedlo novou službu, která by měla omezit obavy dětí z operace a z neznámého prostředí. Novinka spočívá v tom, že si dítě a jeho rodiče mohou prohlédnout nemocnici ještě před plánovanou hospitalizací. Doprovází je takzvaný herní terapeut.

Přestože herní terapeut zatím není v moravskoslezských nemocnicích běžný, ve Frýdku-Místku si bez něho dětské oddělení představit nedovedou. Věra Vojkůvková provádí například předoperační přípravu. Má hadrovou panenku Petrušku, fotografie a malým dětem vypráví pohádku.

Díky pohádce a panence Petrušce se děti dozvědí, jak taková operace vypadá. Maminka tříleté Anežky si tento postup pochvaluje. "Je to hezké. Děti aspoň vědí, co je čeká, co se s nimi bude dělat, že se nepovezou do neznámého prostředí." Anežka měla před sebou operaci očních kanálků. Povídání panenky Petrušky se jí líbilo.

Logo

Práce herního terapeuta nespočívá pouze v psychologické předoperační přípravě. Dětské oddělení frýdeckomístecké nemocnice zavedlo novou službu, která by měla zmírnit strach dětí z pobytu v nemocnici. Dítě a jeho rodiče mohou přijít na oddělení předem, ještě před operací. Dítě pak nebude tak vystresované.

"To platí i pro dospělého člověka, že pokud vás čeká něco, o čem toho hrozně málo víte a je to pro vás nějaká velká neznámá, tak ta míra stresu je daleko větší, než když vás očekává nějaká událost, která už je pro vás důvěrně známá," říká primářka Ivana Röschlová.

A právě o to, aby se prostředí dětského oddělení stalo pacientům známější, se stará herní terapeut. Stačí, když si rodiče domluví s Věrou Vojkůvkovou schůzku, na kterou přijdou i s dítětem. "Vysvětluji jim, jak to probíhá od příjmu až po hospitalizaci. Ukážu jim ordinaci, kde se dětem bere krev, seznámím je se sestřičkami, s lékařem. Mají možnost se zeptat na vše. A my jim to vysvětlujeme," popisuje praxi Vojkůvková.

Přestože jde o novinku, kterou ve Frýdku-Místku zavedli teprve v tomto měsíci, projevilo už o novou službu zájem téměř dvacet rodičů.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu